Minden palack champagne külön történet

2019. 05. 30., 17:25
Buborékláz
4507
By

Évente többször tesztelünk champagne-okat. Mindig csak az alapokat. Épp elég, hiszen azoknak is 15-20 ezer forint között mozog palackja.

Idén korszakalkotó felismerésre jutottunk. Rájöttünk, hogy a champagne-okat nem érdemes versenyeztetni.

Minek rakjuk sorba és pontozzuk őket, amikor mindegyik remekmű. Ízlés dolga, hogy éppen ki melyiket választja az évszaknak vagy pillanatnyi lelkiállapotának megfelelően.

Úgyhogy megfogadtuk, soha többet nem tesztelünk champagne-t. Csak kóstolunk. Ráérősen, élvezkedve. Aztán elmeséljük. Mert minden üveg champagne külön történet.

Elsőként a Ruinart-ról mesélünk.

Ez volt a világ első hivatalos pezsgőháza, amit Nicolas Ruinart alapított 1729-ben Reimsben. Amúgy a Ruinart úttörő volt abban is, hogy elsőként ismertette meg Európával a rosé pezsgőt.

Már a formájával is kilóg a sorból, amit a 18. századi első pezsgőspalackok ihlettek.

A forma archaikus, a tartalom modern. A pezsgőház mészkőpincéi a világörökség része, ahol évente 1, 7 millió palackban érik, fejlődik a világ első számú presztízs itala.

Mindehhez az alapanyagot (chardonnay, pinot noir, pinot meunier) 17 hektárról gyűjtik be.

Az R de Ruinart dominánsan chardonnay-ból készül, megtámogatva egy kis pinot noirral és pinot meunier-vel.

Gyorsan csendesedő habzás után a buborékok krémes, olajos, ugyanakkor légies, olvadó textúrát alkotnak.

Illatban friss, érett gyümölcs, körte, őszibarack, citrusfélék, fehér virágok.

Kristálytiszta, vibráló, üde, gazdag, játékos, komplex, kiegyensúlyozott. Ásványossága és gyümölcsössége hátterében leheletfinom toast aromák.

Hosszú lecsengés, üdítő savak, zöldalma és ásványok, egy pillanatra felvillan a mentalevél, az utolsó íz citrusos, de nem lehet megmondani, mennyi idő elteltével tűnik el a szájból.

(palack- és dugófotók: gusto.hu, a többi: Ruinart)