Nincs jobb egy opálos proseccónál
Valeriano De Stefani 1866-ban kezdett szőlőt művelni és bort készíteni Veneto tartományban, Conegliano és Valdobbiadene dombjain. Ma a negyedik generáció kezében a pincekulcs.
A De Stefani fogalom az olasz bor világában. Boraik többsége helyi, őshonos fajtából készül, többnyire hagyományos technológiával.
Ennek egyik gyöngyszeme a Prosecco Col Fondo 2018.
Itt jegyeznénk meg, hogy a pincészet egyik büszkesége, a Rive di Refrontolo Prosecco Superiore Brut Nature a Wine Enthusiast 2020-as Top100 listáján összesítésben a 43., a Prosecco szekcióban pedig első helyen végzett, a világ legjobb proseccójaként szerepelt (#1 Prosecco in the world).
Már beszereztük a Col Fondót, amikor megtudtuk a hírt. Úgyhogy most erre a proseccóra koncentrálunk.
A Col Fondo azt jelenti, hogy a palack degorzsálatlan, vagyis még mindig a saját seprőjén érik (col fondo=az aljával együtt) bor. Állítólag ez a prosecco hagyományos verziója.
Finom mozdulattal fejre állítjuk a palackot, a seprő felkeveredik, feloldódik, szép, opálos színt kapunk.
Illata még szebb: csupa gyümölcs, őszibarack, zöldalma, ananász, aztán hámozott pisztácia, menta, a háttérben sejtésnyi toast aromák. Amúgy vakon kóstolva lehet, hogy azt mondanánk, champagne-t kóstolunk.
Ízben csontszáraz, a gyümölcsök mellett sós aromák is játszanak, a csonthéjas magvak jelenléte meghatározó.
4990 forintért vettük a DropShopban.