Palackba zárt lóerők

2019. 05. 13., 08:15
Buborékláz
4213
By

A Champagne-nyal szerintünk egyedül versenyképes olasz pezsgőt Giulio Ferrari találta fel az észak-olasz városkában, Trentóban, 1902-ben. Később, örököse nem lévén, konkurensére, Bruno Lunellire hagyta a boltot. Ő és a fiai tették világhírűvé a márkát. 

Az idei Gourmet fesztiválon, egészen pontosan május 18-án a pincészet szakembere mesterkurzuson mutatja be a Ferrari pezsgők legjobbjait, de előtte még Széll Tamás és Szulló Szabina készít hozzájuk ebédmenüt.

A mesterkurzuson ezeket a tételeket kóstolhatjuk:

  •     Ferrari Maximum Brut
  •     Ferrari Maximum Rosé
  •     Ferrari Perlé
  •     Ferrari Perlé Zero
  •     Ferrari Lunelli Riserva
  •     Ferrari Giulio Ferrari

A sztori dióhéjban

A rokonlélek Lunelli gyerekkora óta könnybe lábadt szemmel csodálta Ferrarit, a megszállott buborékmívest, aki a gatyájában csempészte át Franciaországból az első chardonnay vesszőket Trentinóba. Lunelli sem akart lemaradni a mester mögött, valamit neki is gyorsan föl kellett találnia.

Giulio Ferrari

Ő lett hát az első, aki a városban borkimérést nyitott, bodegájában a helyi gourmet-k és önjelölt borszakértők rendszeresen adtak egymásnak találkozót.

Bruno Lunelli 1952-ben avatott kézzel nyúlt a rátestált örökséghez. Megszállottság és szakmai fanatizmus tekintetében talán még le is körözte mesterét.

Ráadásul az ő esetében a tökéletesség hajszolása kifinomult üzleti érzékkel párosult. Ennek bizonyítékaként évről évre növelte a palackszámot, miközben az imádott nedű kiváló minősége mit sem változott.

A szőlőtermelők többségét sikerült rádumálnia, hogy csak neki és csak pezsgőalapbort termeljenek. Amikor Bruno papa 1969-ben átadta a marsallbotot három fiának, a Ferrari már évi százezer palackot értékesített a gyöngyöző buborékból.

A három Lunelli fivér, Franco, Gino és Mauro máig töretlen lelkesedéssel ügyködik a klasszikus metódussal készülő spumante tökéletesítésén.

Ennek érdekében Trentinót valóságos chardonnay-paradicsommá varázsolták. Nem túlzás, hogy a francia őshaza után ez az egyetlen pontja a világnak, ahol „igazi” champagne-t készítenek.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a nagy világversenyeken a Ferrari pezsgők nem egyszer maguk mögé utasítják legeredetibb francia vetélytársaikat.

2006 óta érlelt rosé riserva pezsgőjük most kapott 98 pontot a Wine Advocate szaklaptól, ami a legmagasabb pontszám, amit valaha olasz habzóbor kapott. Ahogy írják: a legjobb champagne-i pezsgőházak közelébe jutottak és forradalmosították az olasz hagyományos érlelésű pezsgők világát.