Ilyen finom, palackban erjesztett pezsgőt nem kap ennyiért

2022. 09. 13., 19:27
Buborékláz
6537

Kollégánk a minap vakon megkóstoltatott velem egy pohár pezsgőt és arra kért, találjam ki, honnan származik. Mondjam meg, hogy magyar vagy sem, pezsgő vagy prosecco?

Szeretem az ilyen játékot, meg nem is. 

Az élesztős aromák egyértelműen pezsgőre utalnak, méghozzá hagyományosan, palackban érlelt (méthode traditionelle) pezsgőre, mondtam.

A furmint kikiabál a pohárból, tehát tokaji.

Nem olyan hű, de kifinomult, a buborékok például elég nagyok. 

Illatban sárga és zöldalma, citrom és lime, halványan lila és fehér virágok, majd előkerül az élesztő és a toast aroma is. 

Ízben a pörkölt és élesztős aromák mellett barack, zöldalma, lime, sós minerális jegyek kavarognak.  

A lecsengés vidáman citrusos.

Szóval egyértelműen tokaji, de azt nem tudom megmondani, melyik birtok. 

A kolléga elismerően csettintett (nem tagadom, ez legyezte a hiúságomat), majd kicsomagolta a papírból a palackot. 

A Gróf Degenfeld Brut pezsgője nézett velem farkasszemet. 3690 forintért ilyen finom, palackban erjesztett pezsgőt nem kapunk sehol. Pláne nem tokajit.

Fölmentem a birtok honlapjára, de ennek a tételnek nyomát se találtam. Úgyhogy az első kérdés, amit Sulyok Balázsnak, a Degenfeld borászának föltettem, erre a képtelenségre irányult. 

Megtudtam, hogy a nem borszaküzletekben forgalmazott tételeik nem jelennek meg honlapjukon. 

Ez a pezsgő, ha jól értem, kimondottan az Aldi kérésére készült (in-and-out). A pincészetet amúgy egyre többen keresik meg mindenféle cégek egyedi tételekkel kapcsolatban, és Degenfeldék, ha tehetik, nem mondanak nemet. 

Én eddig a Degenfeldtől a 2019-es Organic Extra Brut pezsgőt ismertem. Az is csodaszép, elegáns, csontszáraz hatású, krémesebb, elegánsabb tétel, és természetesen minősített bio. 

Megtudtam, hogy amúgy ez az Aldis tétel is bio, csak éppen nincs rajta feltüntetve. Degenfeldék kizárólag azokat a borokat tanúsíttatják, ahol elengedhetetlen az ökológiai logó, ugyanis rengeteg papírmunkába kerül. 

2009-től kezdték a szőlőiket bioművelésben termelni, 2012-től a szőlőterületeik 100 százaléka tanúsított bioültetvény.

A borvidéken az elsők között, már 2011-ben készítettek pezsgőt. Bár a furminttal az alapvető céljuk nem az, hogy pezsgőalapbornak szüreteljék, ugyanakkor savszerkezete kiválóan alkalmas arra, hogy hosszan érlelhető pezsgő készüljön belőle. 

A birtok hisz a tokaji pezsgő jövőjében, szeretne hosszan érlelt tételeket is készíteni. 

Mi addig is örülünk ennek az egyszerű, gyümölcsös, optimista brut pezsgőnek is.

Fotók: gusto.hu