Ritka jó spanyol pezsgőre bukkantunk

2023. 06. 23., 22:02
Buborékláz
5052

Előszeretettel vadászunk a Lidlben és az Aldiban szuper ár-érték arányú borokra, pezsgőkre, és többször van sikerélményünk, mint nem.

Most egy bio spanyol pezsgőbe, pontosabban cavába botlottunk az Aldiban. Készítője Jan Vidal, aki Penedés régióban hagyomás technológiával és helyi fajtákkal, plusz bio művelésben dolgozik.

A Barcelonától délnyugatra fekvő Penedès a spanyol Champagne, ahol a híres cava születik.

A katalán cava (ejtsd: kává) szó pincét jelent, ami arra utal, hogy a pezsgőt hosszan érlelik (a pincében) optimális hőmérsékleten. A katalán borászok hivatalosan 1970 óta használják az elnevezést, hogy ezzel különböztessék meg saját produktumukat a champagne-tól.

A cava őshonos szőlőkből készül, a bor alapját alapvetően a három helyi szőlő: a macabeo, a parellada és a xarello alkotja.

A minőségi cavák kizárólag a champagne-i recept alapján, saját palackjukban, seprőn erjesztve-érlelve, vagyis méthode traditionelle eljárással készülnek.

Hogy akkor mégis mi a különbség a cava és a champagne között? A különbség az említett szőlőfajtákban, a mikroklímában és a talajösszetételben keresendő.

Ez a bio spanyol pezsgő 4 499 forintért best buy.

Illatában szőlő, fehér húsú őszibarack, lime, ananász, zöldalma. Buborékjai gigantikusak, de ez senkit ne tévesszen meg. A szerkezet krémes, lágy, selymes, ínybarát, az íz hosszan tartó. 

Pezsgőélmény felsőfokon, hab a tortán, hogy ráadásul bio is. 

A nyár elképzelhetetlen nélküle. Saláták, grillezett fehér húsok mellett hasít, mint távolban egy fehér vitorla.

Fotók: gusto.hu