Vidám pezsgővel jöttek ki Sauskáék
A villányi és tokaji talajon egyaránt otthonosan mozgó Sauska pincészet pár éve Budafokon is megvetette a lábát.
Amikor először láttam viszont a Nagytétényi úton a mészkősziklára kifeszített Sauska-logót, akkor esett le, hogy olvastam valahol, hogy a cég közel 400 m hosszú pincét vásárolt és újított fel Budafokon, amely a városrész alatt található 100 km hosszú történelmi pincerendszer egy kis szelete.
A Tokajban szüretelt szőlőt helyben dolgozzák fel és erjesztik borrá, de a kierjedt száraz alapborokat már a budafoki pincében házasítják.
A magyar pezsgőgyártás bölcsőjében, a hagyományos mészkőpince különböző ágaiban évszaktól függetlenül 12 -16 fokos hőmérsékleten, 80-82% relatív páratartalom mellett érnek a pezsgők.
A sikeres szortiment legújabb darabja több mint 12 hónapig gömbölyödött a palackban.
Már a napsárga címke is mosolyt csalt az arcomra, az illata és az első korty viszont gyöngyöző kacagásra ingerelt.
Na jó, inkább a pezsgő gyöngyözéséről beszélek, buborékjai pont jók, krémesen kedvesek és olvadékonyak.
Traubis illatában szőlő, alma, lime. Ízben az extra dry kategória (12 grammnál kezdődik és 20 gramm a maximum) alját jelentő 13 gr/liter cukortartalom áll szemben 6, 5 gramm/liter savval.
Remek arány, az édes érzet leheletnyi, inkább a citrusos vonal dominál, sőt némi ásványosság is befigyel.
Kivételesen nem ételt ajánlunk hozzá, hanem egy regényt, mégpedig Cserna-Szabó András Extra Dry című opera buffáját.
A pezsgőt a Bortársaságnál vettük 5900 forintért.
Emlékeztetőül:
- Brut Natural (literenként kevesebb, mint 3 gramm cukrot tartalmazó, édesítés előtti, úgynevezett nyers pezsgő, erre mondják, hogy csontszáraz)
- Extra Brut (kevesebb, mint 6 gramm cukor literenként, nagyon száraz)
- Brut (kevesebb, mint 15 gramm cukor, elegáns, édes érzet nélkül)
- Extra Sec vagy Extra Dry (cukor 12-20 gramm között, leheletnyi édes érzetet ad)
- Sec (17-35 gramm cukor, eléggé édeskés)
- Demi-Sec (33-50 gramm cukor, határozottan édes)
- Doux (több mint 50 gramm cukor, nagyon édes)
Fotók: gusto.hu