Puha, szaftos, fahéjas – isteni svéd nemzeti tekercs
Hogy a skandinávok vedelik a (többnyire filteres) kávét, azt nemcsak zseniális krimijeikből tudjuk, hanem a statisztikákból is. A svédek fejenként majdnem nyolc kiló kávét tüntetnek el évente, hozzá pedig kanelbullart rágcsálnak, hogy pontosan hány kilót, arról nem szól a fáma.
A kanelbulle, többes számban kanelbullar (értsd: fahéjas zsömlécske) igazi svédikum, mármint a svédek szerint.
Azt most hagyjuk, hogy a dánoknak vagy a finneknek is megvan a maguk rettenetesen speciális fahéjas csigája, ami innen nézve nem sokban különbözik a kanelbullétól.
A tészta puha és foszlós, a töltelék szaftos és nagyon fahéjas, a háttérből kiérezhető pikantériát pedig a fenséges illatú kardamom szolgáltatja. A tetejére jégcukrot szokás szórni, én azonban azt mondom, dekorációs célból ne növeljük a cukortartalmat. Egy marék durvára tört dió éppolyan szép, és még új ízzel is gazdagítja a falatnyi tekercseket.
Hozzávalók kb. 10 kisebb csigához:
- 200 g liszt
- 75 ml tej
- 10 g élesztő (+egy csurranásnyi méz)
- 1 tojás
- fél teáskanál kardamom (por)
- egy csipet só
- 40 g vaj
- 30 g cukor (én mindig nádcukrot használok)
- pár szem durvára tört dió és egy kis mézes tej a tetejére
A töltelékhez:
- 1 nagy teáskanál fahéj
- 50 g nádcukor
- 30 g olvasztott vaj
Elkészítés:
Az összemorzsolt élesztőre csurrantottam egy kis mézet, majd ráöntöttem a langyos tejet. Néhány perc alatt felfutott.
A lisztet keverőtálba szitáltam, a közepébe öntöttem az élesztős tejet, hozzáadtam a puha vajat, a csipet sót, a cukrot, a tojást és a kardamomot, majd az egészen addig dagasztottam, míg a tészta el nem vált az edény falától.
Egy órán át kelesztettem, majd téglalap alakúra nyújtottam, és megkentem az olvasztott vaj-fahéj-cukor keverékkel. Feltekertem, majd az így kapott rudat két centis szeletekre vágtam. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, valamennyit megszórtam dióval és bekentem egy kis mézes tejjel.
Újabb fél óra kelesztés következett, ezalatt a csigák mérete majdnem megduplázódott.
250 fokra előmelegített sütőben (igen, ilyen forrón!) 7-9 perc alatt el is készül.
Nálunk este készült, úgyhogy kivételesen maradt belőle a reggeli kávéhoz. Jelentem: tökéletesen puha és szaftos maradt.
Aki csigák helyett igazi svéd csavarral szeretné készíteni, ezen a videón 2 perc 30 másodpertől tanulmányozhatja a feltekerés módját.
Fotók: gusto.hu
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK