A legjobb nyári hűsítő a hidegen áztatott zöldtea

2022. 07. 23., 20:00
Gasztrohírek
12496
By Gusto

Kedvenc teázónkban, a Lánchíd budai hídfőjénél található Zhao Zhouban tanultuk meg pár éve, hogy amikor beköszönt a kánikula, a legjobb nyári hűsítő nem a fröccs, nem a jéghideg sör, hanem a hidegen áztatott zöldtea.

A hidegen áztatott zöldtea kevésbé keserű, mint a meleg, alacsonyabb a koffein tartalma is, viszont frissítő hatásából mit sem veszít. Sőt.

Elkészítése egyszerű. Mi a Zhao Zhou útmutatásait követjük, ezt ajánljuk mindenkinek.

„Egy palackba két púpos kanálnyi tealevelet teszünk, melyet felöntünk vízzel, majd lefedve 8-10 órán át pihenni, ázni hagyjuk. Az idő vagy az éjszaka elteltével a teát leszűrjük. 

Különböző iskolák vannak, mindenki mást keres az így elkészült italban. A hidegen áztatott teák általában lágyabbak mint a meleg vízzel készült teák.

Nekünk az vált be a legjobban, hogy a felhasznált vizet már előtte is hűtjük, s a teljes áztatási időt a palack a hűtőben tölti. Ilyenkor tudja a tea legfrissebb, dinamikusabb ízeket hozni. Mivel a zöld teák alapjában is hűsítő, méregtelenítő, jótékony hatásúak, ez fog visszaköszönni az elkészült cold brew teánkban is.

A japán Sencha zöldebb, vibrálóbb, míg a kínai Green pearl krémesebb, édesebb ízvilágot hoz majd.

A nepáli Spring teánk pedig egy friss fehérbor hangulatát hozza, ezért is szolgáljuk fel ezt a teát általában talpas boros pohárból.”

(Cold brew fotók: Dragon Zoltán www.dragonweb.hu)