11 000 tonna élelmiszert mentett meg az Élelmiszerbank

2019. 01. 21., 12:38
Egyéb
10008
By

Több mint 11 000 tonna élelmiszert mentett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2018-ban

Az Élelmiszerbank Egyesület a korábbi évekhez hasonlóan 2018-ban is növelte az általa begyűjtött élelmiszerfelesleg mennyiségét, megkönnyítve ezzel sok-sok nélkülöző mindennapjait. Több mint 11 000 tonna élelmiszer juthatott így jó helyre, ez 20%-kal haladja meg a tavalyi év eredményét.

A begyűjtött élelmiszerek nemcsak a nélkülözőknek jelentenek könnyebbséget, hanem a megmentésükkel a megsemmisítésük okozta környezeti terheléstől is mentesítjük Földünket.

Az élelmiszerfelesleg mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100 000 tonnára becsüli.

Az Élelmiszerbank partnereivel közösen azon dolgozik, hogy ebből a hatalmas mennyiségből egyre többet tudjon megmenteni a kidobástól és tudjon eljuttatni a nélkülözők asztalára.

Az egyesület jelenleg 4 nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval dolgozik az élelmiszerek megmentésén. Az együttműködő cégek listája kategóriák szerinti bontásban elérhető az egyesület honlapján.

Az Élelmiszerbank által 2018-ban megmentett több mint 11 000 tonna élelmiszer hatalmas mennyiség, a termékek összértéke eléri a 6,5 milliárd forintot.

Az egyesület 180 000 nélkülöző – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120 000 nélkülöző negyedéves támogatását biztosítja.

Az Élelmiszerbank kiemelten kezeli a rászoruló gyermekeket és évente külön pályázat keretében segíti őket édesség csomagokkal gyermeknapkor, nyári táborok és Mikulás/Karácsony idején. 2018-ban erre a kiemelt célra közel 12 000 édességcsomagot állított össze az egyesület.

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban.

Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank 350 partnerszervezetén keresztül osztja ki. Az élelmiszerek közel 90%-a az Élelmiszerbankkal kapcsolatban lévő kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz a partnerszervezeteken keresztül.

A maradék 10% élelmiszeripari gyártóktól, nagykereskedőktől érkezik az Élelmiszerbank központi raktárába, hogy aztán innen mielőbb rászorulókhoz juthasson. A kiosztott 11.000 tonna élelmiszerfeleslegen túl még sok ezer tonna élelmiszer lenne megmenthető Magyarországon.