5+1 ok, miért legyen éles a késünk
Kevesen dolgoznak odahaza normálisan megélezett késsel – van, aki tart tőle, van, aki még sosem tapasztalhatta meg, milyen az, ha vág az acél. Pedig a konyhai munkák során kevés olyan veszélyes dolog van, mint a tompa kés és a rossz kéztartás kombinációja.
Összeszedtük a legfontosabb indokokat, hogy megpróbáljunk mindenkit meggyőzni arról, törődjön a késével, ezáltal is törekedve a biztonságra.
1. Pontosság és kontroll
Az éles kés precízebb vágásokat tesz lehetővé, így a szeletek egyenletesek és esztétikusak lesznek. Ez különösen fontos, amikor például hagymát vagy húsokat szeletelünk, mert az azonos méretű darabok egyenletesen főnek vagy sülnek meg.
2. Kevesebb erőfeszítés
Ha megfelelő a penge állapota, kisebb erőkifejtés szükséges, így a munka élvezetesebb és kevésbé fárasztó. Nem karbantartott késsel több idő a feladatok elvégzése, mert többször kell átvágni ugyanazon a ponton. Ez fontos szempont olyan előkészítési folyamatok során, amikor nagyobb mennyiségű zöldséget kell feldarabolni. Nagy kondérban paprikás krumplit készítenénk húsz főre? Elő a fenőkővel!
3. Biztonságosabb használat
Gyakran hangoztatott kifogás, hogy az éles késsel hamar megvágjuk az ujjunkat. Ez tévhit: használata biztonságosabb, mert kisebb az esélye annak, hogy a penge megcsúszik, vagy kiugrik a metszett vonalból. Nem véletlenül van így – ha a vágóél tompa, nagyobb erőt kell kifejteni. Ha nem megfelelő az ujjtartás, könnyen megvan a baj.
4. A szemünkkel is eszünk
Ha gatya az él, vágáskor roncsolja az alapanyagot. Nagyon egyszerű példa: ha egy jó késsel szeleteljük a paradicsomot, szép, vékony karikákat kapunk. Ha tompa az eszköz, még a bőrét sem vágja át, a munka végére egy piros massza marad a deszkán és esélyünk sincs arra, hogy ételek esztétikusabbak legyenek, ami ugye nem mellékes egy vacsora vagy vendéglátás során. A vizualitás a gasztronómia egyik alappillére!
5. Elhasználódás
Fontos kiemelni, hogy az életlen kés nagyobb nyomást gyakorol a vágódeszkára, ami fokozott kopást, mélyebb barázdákat és emiatt fertőzésveszélyt is eredményezhet. Ha még nem tudja, hogyan kell elkerülni az ételmérgezést, olvassa el ezt a cikkünket is!
+1. Hamarabb gyógyul a seb
Természetesen nem csak az életlen a balesetveszélyes, kellő körültekintés nélkül a legjobb pengével is belehúzhatunk az ujjunkba. A jó hír azonban, hogy a karbantartott kés vágás közben nem roncsol, „szebb” bemetszést ejt. Hamarabb eláll a vérzés, gyorsabban gyógyul a seb.
Kép: Pixabay.com