A pannonhalmi szerzetesek már nem csak imádkoznak az egészségünkért

2017. 09. 25., 12:29
Egyéb
9519
By

Új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő termékcsaládot fejlesztenek Győrben. A kutatás-fejlesztésre 856,5 millió forintot fordítanak, amiből mintegy 510 millió forintot az Európai Unió biztosít.

A termékcsalád egyes tagjai az általános keringésrendszeri védelem mellett agyi katasztrófa és infarktus, bizonyos rákos megbetegedések, allergia illetve kiválasztási szervrendszeri megbetegedések elleni gyógyhatást biztosíthatnak.

A 2020 szeptember végéig tartó projektben a győri felsőoktatási intézmény, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. vesz részt. A termékek készítése során a pannonhalmi szerzetesek által évszázadokig gyógyításra használt növények nagy tisztaságú kivonatait adagolják a szőlőmagolajhoz, így biztosítják a termékek speciális hatásait.

Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. előállítja és feldolgozza a szőlőmagolajat, valamint összeállítja a végterméket, amihez a beszerzi a megfelelő technológiát és berendezéseket. A Széchenyi István Egyetem határozza meg a szőlőmag szárítási paramétereit, fejleszti a gyógynövény úgynevezett extrakciós technológiáját, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, valamint azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végzi a kis- és nagyparcellás kísérletek során a felhasználandó gyógynövények - mint a citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág vagy zsálya - termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek és hulladékok komposztálási kísérleteit.

(forrás: MTI)