Az utóbbi idők legjobb bisztróélménye
A bisztró (is) sajátosan értelmezett terminus technicusa a hazai gasztronómiának - lejáratott, félreértelmezett - úgyhogy igazán felemelő, amikor olyan helyre bukkanunk, amely minden porcikájában képes valódi jelentést adni a szónak.
A Halkakas a Dohány utcában pont ilyen. (Amúgy a bejárata a Nagydiófa utcából nyílik, csak a pontosság kedvéért.)
Rögtön megszeretem magas belmagasságú belső terét, a pult fölött a csónakot, a játékos-visszafogott színeket, a profi házibarkács-jellegű asztalokat, a festett tonettszékeket, a régi, kopott fapadot, a halas kabátakasztót.
A hal motívum minden felületen visszaköszön, a galéria hátsó falát türkiz pikkelyek borítják.
A kiszolgálás überkedves, látszik, hogy a tulajdonosok, akik jó házigazdaként maguk is kiveszik részüket a napi melóból, nem alkalmazottként, hanem családtagként kezelik a dolgozójukat.
Előételnek vegyes halízelítőt kérünk 1 főre. Bőven elég kettőnknek (mint mindig, most is a feleségemmel együtt tesztelünk). A tányéron pontyropogós, választható halpástétom, busa, harcsa, füstölt harcsaszeletek, friss zöldségek, bagett. (1650 Ft)
Tiszta ízek, korrekt alapanyagok rendesen elkészítve. Ez az első benyomás.
A Halkakasban tisztességes a borfelhozatal is, akkor éppen viszont sörre vágytam. Az újhullámos Horizont sörei teljes mellszélességben jelen vannak. A citrusos, könnyed American Pale Ale nemcsak remek szomjoltónak bizonyult, hanem még meg is dobta az előétel ízeit.
Főételnek a feleségem harcsa-gyros tálat rendel. Grillezett halfalatok, saláta, hasábburgonya, házi tzatziki és bazsalikomos paradicsomszósz figyel a tányéron. Ki kell emelnem a hasábburgonya magas minőségét. (2350 Ft)
Messze veri a szokványos gyrosos élményeket, és nemcsak azért mert harcsából van. Amúgy a harcsa tényleg nagyon sokoldalú, ezen nem győzünk csodálkozni.
Másik arca a vadas harcsa zsemlegombóccal. Azt hiszem, ez momentán nem szerepel az étlapon, de számomra felejthetetlen élmény. (2950 Ft)
A tál igényesen megkomponált. A harcsa friss, omlós, nincs kiszáradva. A mártás klasszikus ízeket idéz, a gombóc (nem fizikailag, mert szelet) nagyon el van találva. Egyetlen kritikai megjegyzésem, hogy talán túlságosan is kiadós az adag.
Viszon a Horizont APA jól passzol ehhez is.
Desszertből is csak egyet rendelünk. Az Epres sajttorta (1250 Ft) olyan, mintha csak a feleségem készítette volna. Igazi, házias ízek. Nem túl édes, viszont a gyümölcsössége harsogó.
Őszinte, jó hely a Halkakas. Itt minden az, aminek látszik.
KAPCSOLÓDÓ CIKK