Az utóbbi idők legjobb bisztróélménye

2018. 09. 21., 14:26
Egyéb
14297
By

A bisztró (is) sajátosan értelmezett terminus technicusa a hazai gasztronómiának - lejáratott, félreértelmezett - úgyhogy igazán felemelő, amikor olyan helyre bukkanunk, amely minden porcikájában képes valódi jelentést adni a szónak.

A Halkakas a Dohány utcában pont ilyen. (Amúgy a bejárata a Nagydiófa utcából nyílik, csak a pontosság kedvéért.)

Rögtön megszeretem magas belmagasságú belső terét, a pult fölött a csónakot, a játékos-visszafogott színeket, a profi házibarkács-jellegű asztalokat, a festett tonettszékeket, a régi, kopott fapadot, a halas kabátakasztót.

A hal motívum minden felületen visszaköszön, a galéria hátsó falát türkiz pikkelyek borítják.

A kiszolgálás überkedves, látszik, hogy a tulajdonosok, akik jó házigazdaként maguk is kiveszik részüket a napi melóból, nem alkalmazottként, hanem családtagként kezelik a dolgozójukat.

Előételnek vegyes halízelítőt kérünk 1 főre. Bőven elég kettőnknek (mint mindig, most is a feleségemmel együtt tesztelünk). A tányéron pontyropogós, választható halpástétom, busa, harcsa, füstölt harcsaszeletek, friss zöldségek, bagett. (1650 Ft)

Tiszta ízek, korrekt alapanyagok rendesen elkészítve. Ez az első benyomás.

A Halkakasban tisztességes a borfelhozatal is, akkor éppen viszont sörre vágytam. Az újhullámos Horizont sörei teljes mellszélességben jelen vannak. A citrusos, könnyed American Pale Ale nemcsak remek szomjoltónak bizonyult, hanem még meg is dobta az előétel ízeit.

Főételnek a feleségem harcsa-gyros tálat rendel. Grillezett halfalatok, saláta, hasábburgonya, házi tzatziki és bazsalikomos paradicsomszósz figyel a tányéron. Ki kell emelnem a hasábburgonya magas minőségét. (2350 Ft)

Messze veri a szokványos gyrosos élményeket, és nemcsak azért mert harcsából van. Amúgy a harcsa tényleg nagyon sokoldalú, ezen nem győzünk csodálkozni.

Másik arca a vadas harcsa zsemlegombóccal. Azt hiszem, ez momentán nem szerepel az étlapon, de számomra felejthetetlen élmény. (2950 Ft)

A tál igényesen megkomponált. A harcsa friss, omlós, nincs kiszáradva. A mártás klasszikus ízeket idéz, a gombóc (nem fizikailag, mert szelet) nagyon el van találva. Egyetlen kritikai megjegyzésem, hogy talán túlságosan is kiadós az adag.

Viszon a Horizont APA jól passzol ehhez is.

Desszertből is csak egyet rendelünk. Az Epres sajttorta (1250 Ft) olyan, mintha csak a feleségem készítette volna. Igazi, házias ízek. Nem túl édes, viszont a gyümölcsössége harsogó.

Őszinte, jó hely a Halkakas. Itt minden az, aminek látszik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Pörkölt diszkófényben