Ebből főznek a Balaton legjobb éttermei

2017. 12. 02., 08:22
Egyéb
11742
By

A tavalyi kampány nagy sikere után a Balatoni Gasztrotérkép szakmai csapata újra megválasztotta az idei év alapanyagait.

A Balatoni Gasztrotérkép kezdeményezésére először 2016-ban ültek össze  meghatározó balatoni szakemberek abból a célból, hogy közösen válasszák ki azokat az alapanyagokat, melyek a leginkább figyelemre méltóak a régió gasztronómiájában, szem előtt tartva a folyamatos, megbízható minőséget, szállítási kapacitást, és a vendégek visszajelzéseit.

Tavaly a balatonfenyvesi angus marha és a vászolyi sajt került ki “győztesen”, idén pedig a keszthelyi tokhalat és a töreki zalán babot lesz érdemes megjegyezni.

A “Balaton Alapanyaga” kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátóegységekre, a régió termelőire, és a helyi vendéglősök összefogására.

Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik, akik úgy gondolják, egy-egy alapanyag kiemelése, és a termelők támogatása előrelendítheti a balatoni régiót, segíthet a gazdaságoknak és a vendéglátósoknak is. 

A szakmai csapat tagjai szinte kivétel nélkül javasolták a keszthelyi tokhalat  (Halház Kft.) mely évek óta megbízható partnere több kiemelkedő balatoni étteremnek. "A tokhal a magyar gasztronómia egyik fontos alapanyaga, hússzerkezete miatt könnyen lehet vele dolgozni. Száraz fehér borok, rosék és balatoni vörösborok mellé is kiváló, ráadásul sokszínűen felhasználható" - mondta Jakabffy László a Balatoni Gasztrotérkép szakmai tanácsadója.

A töreki zalán babot (termelő: Fodor Lajos) a Kistücsök Étterem ajánlotta, a zsűri tagjai pedig egyhangúlag egyetértettek abban, hogy érdemes kiemelni egy még kevéssé ismert, megbízható termelőt, és egy zöldség alapanyagot, amivel rengeteg izgalmas ételt lehet majd megmutatni. Amikor „csicsókás” Fodor Lajos termelő neve szóba került, mindenki felkapta a fejét: Zakar Kata, a Kővirág tulajdonosa szerint is egyre nagyobb az igény a húsmentes ételekre, és egy magas minőségű régiós alapanyagra jó lenne építeni. "Próbáljuk ki a babot, legyen ez egy sikertörténet" - mondta Bezerics Dániel, a Paletta tulajdonosa.

Budavári Dóra és Szauer Judit

“Kampányunknak nagyon fontos üzenete van, hiszen a jó alapanyag a gasztronómia kiindulópontja. Úgy látjuk, szépen növekszik megbízható gazdaságok száma, de a régió gasztronómiai fejlődésével egy időben évről-évre több termelőre van szükség. Ez csakis a vendéglátók és a gazdaságok szoros együttműködésével valósulhat meg: a stabil megrendelések profi termelői hátteret eredményeznek hosszú távon, és fordítva. Szeretnénk segítséget nyújtani mind a termelőknek, mind a vendéglátóhelyeknek azzal, hogy összekötjük őket egy ilyen kampány segítségével, aminek a végeredményét pedig a vendégek élvezhetik - mondták el a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.

A „Balaton Alapanyaga 2017” kampányban résztvevő éttermek listája: 

  • Alsóörs Marina Hotel és Étterem
  • Bistro Sparhelt
  • Bock Bisztró Balaton
  • Chateau Visz Kastélyszálló
  • Fenyves Yacht Club Hotel és Étterem
  • Gianpiero's Étterem
  • GUSTO13 bistro&delicate
  • Káli Art Inn
  • Kistücsök Étterem
  • Kővirág Étel-Ital-Ágy
  • Kreinbacher Birtok
  • Laposa Borterasz
  • Mala Garden Design Hotel&Restaurant
  • Márga Bisztró Csopak
  • Morzsa Bisztró
  • Neked Főztem
  • Nem Kacsa
  • Pántlika Pincészet
  • Pláne Badacsony Borterasz
  • Sáfránkert Vendéglő
  • Terazza Bistro&Bar
  • Tilia a Badacsonyi Borvendéglő
  • Vígmolnár Csárda
  • Villa Kabala
  • Villa Vitae