Ebből mindent megtudhatunk a magyar sajtokról

2018. 12. 15., 14:33
Egyéb
8808
By

Hosszú az út a legelőtől a tányérig. Cserébe izgalmas, főleg ha két olyan profi vezet végig bennünket rajta, mint Segal Viktor séf és Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra sajtmestere.

Gondoltak ők ketten egy nagyot és hiánypótló, látványos albumot raktak össze a magyar sajt jelenéről Sajfogások címmel.

Az album kordokumentum. Azt személyes tapasztalatból is tudjuk, hogy ébredezik a magyar sajtkultúra, de hogy már fel is ébredt, arra ez a könyv világít rá.

25 hazai kézműves sajtmestert vonultat fel az impozáns album, akik már olyan termékeket képesek létrehozni, amiket Segal Viktor például büszkén mutogat meg a Magyarországra látogató külföldi séfeknek.

Az is kiderül, hogy a magyar sajt nemcsak „desszertként” került fel a jobb éttermek étlapjára, de alapanyagként is képes új életre kelni a gasztronómiai vérkeringésben.

30 szakács mutatja meg, hogy csak fantázia és kreativitás kérdése, a különböző típusú sajtok miként válhatnak az éttermi és az otthoni tényérkultúra izgalmas alkotóelemévé.

A könyv végigolvasása felér egy gyorstalpaló sajtászati kurzussal, aminek a végén könnyen az az illúziónk támadhat, hogy mindent tudunk a sajtról: fajtákról, típusokról, készítésükről, történelmükről.

A legizgalmasabb fejezetek, túl a recepteken és a különféle sajttípusok felhasználási körén, a sör-sajt és bor-sajt párosítások.

Értő szakemberek jegyzik ezeket is. A bor-sajt harmónia tudományába Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezet be.

A sör-sajt megfeleltetéseket Knap Gábor, a beerporn.hu sörmagazin főszerkesztője írta.

Külön ki kell emelnem a képek minőségét, ami az egyik legprofibb gasztrofotós, Acsai Miklós tudását, szemét dicséri.

És bár valóban nehéz a mutatós kiadványon fogást találni, azt nem hallgathatom el, hogy bizony a szövegre ráfért volna a gondosabb szerkesztés.

De ezzel együtt is nagy élmény, én biztos, hogy ezt rakom egy-két barátom karácsonyfája alá.