Ez a tea maga a május

2018. 05. 01., 15:44
Egyéb
9972
By

A kertben és a teáscsészémben egyszerre nyílik a gyöngyvirág. Hogy lehetséges ez?

Úgy, hogy a green dancongnak, ennek a csodálatos wulong (oolong) teának ilyen virágos a karaktere. Illatban mindenképp, de ízben is fel-felvillan a zöld keretben a virágparfüm.

Nem tudok elég hálás lenni kedvenc teaházamnak, a Zhao Zhou-nak, ahol a green danconggal örök szerelembe estem.

A teaműhely a 2017-sel ennek a fantasztikus wulongnak már a harmadik évjáratát hozta el a Lánchíd budai hídfőjéhez.

A dancong (单枞) elnevezés eredetileg olyan teákat jelölt, melyek egyetlen fáról származnak, és nincsenek keverve más levelekkel. Manapság a Phoenix hegyi wulongok gyűjtőneve, ahol 6-800 méter magasságban szüretelik a leveleket.

Amiket aztán olyan finoman fermentálnak, hogy megőrzik légies-poétikus-parfümös illatukat. Egy egész lekaszált virágos rét elfér az üvegtégelyben. Az éteri tisztaság legfőbb jellemzője, ami az egymást követő felöntésekben még tovább árnyalódik.

Ízében a virágok mellett a zöld eddig ismeretlen árnyalatainak széles skálája megjelenik, a mentás hűvöstől a bodzás vadságon át a kamillás melegségig, de a gyöngyvirág minden pillanatban ott bujkál valahol az illat- és ízképben.

Tudom, ez már nagyon lilán hangzik, de a hatása: egyszerre energetizál és meditatív állapotba ringat. A kettő határmezsgyéjén lebegni pedig elmondhatatlan érzés.

Az már végképp hab a tortán, hogy a teáskannát és a kiöntőt a feleségem korongozta.

Elkészítése, ahogy a Zhao Zhou ajánlja:

  • Mennyiség: 5-6 gramm tea 150 ml vízhez
  • Vízhőmérséklet: 85 ºC. Friss forrásvízből, ásványvízből vagy szűrt vízből
  • Felöntési idő: 7-10 másodperc
  • Felöntések száma: 6-7