Hol vegyünk igazán jó húsvéti sonkát?

2018. 03. 27., 15:15
Egyéb
11566
By

Nyakunkon húsvét, és mi persze már mind jó előre beszereztük a négynapos hétvége főzőmaratonjára szánt összes alapanyagot, és természetesen az ünnep koronázatlan királyát is: a húsvéti sonkát. De ha mégsem, akkor sincs veszve semmi.

Mire érdemes odafigyelnünk a vásárlásnál?

Például rögtön arra, hogy honnan, kitől vásárolunk. A nagy áruházláncok húsvét tájékán mindig szuper akciókkal rukkolnak elő, de hacsak nem szeretnénk gyorspácolt, folyékony füsttel kezelt, ízfokozókban dúskáló sonkát hazaszállítani, semmiképpen sem javaslom a hipermarketek húspultjait.

A húsvéti sonka hagyományosan sertéscomból készül, ergo ehelyett ne hagyjuk, hogy lapockát sózzanak ránk. Persze a lapocka is lehet finom, de inasabb, szíjasabb hús, szárazabb lesz az állaga, és hamarabb kiszárad.

Különösen a kötözött sonkáknál kell résen lenni, hiszen egy rendes, egy darabban vásárolt parasztsonkánál azért jól kivehető, hogy a malac melyik testrészét vettük épp meg.

Én mindenképpen a piaci vásárlás pártján állok — persze ez is bizalmi dolog, érdemes olyan hentest keresni, akinél már máskor is vásároltunk (és nem csalódtunk).

A Fény utcai piacon a Gault&Millau is bátran ajánlja A Sonkást, a kifejezetten a hagyományos füstölésű, prémium minőségű sonkákra szakosodott hentesüzletet. Itt gyakorlatilag nincs olyan típusú és kiszerelésű sonka, amit nem találnánk meg, és még a húsvét előtti napokban is bőséges a választék.

Az Óbudai Piacot is jószívvel javaslom, bár az útbaigazítás itt kicsit macerásabb lesz. A piaclátogatók jól tudják, hogy ez a közeg egy sajátos rétegkultúra, ahol

a) mindenki tudja, hogy a hentest Miska bácsinak vagy Józsi bácsinak hívják, de rejtélyes okokból magának az üzletnek csak ritkán van rendes neve

b) a piacon belül nincsenek elnevezve az utcák, szóval a legbiztosabb út még mindig a szájhagyomány és a helyi tájékozódás…

Ennek fényében: az egyetlen halárussal szemben található a helyi közönség által csak “füstölthúsosként” emlegetett pult; rögtön mellette pedig a kedvenc sarki hentesüzletem élén „a Janival”. Mindkét hely tesztelve, szívből ajánlom!

És ha már Óbudán járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a termelői “MDF piacot”, amit minden szombaton a kies panelek lágy ölén, a Szent Margit Rendelőintézet parkolójában találunk.

Itt kérdezzünk bátran Öcsi után: a számos, lakókocsiból operáló mobilhentes közül ő magasan kiemelkedik a portéka minőségét és a kiszolgálás szívélyességét illetően, ráadásul garantáltan háztáji sonkához juthatunk.

Vigyázat! Öcsi nem viccel a csípőspaprikával, úgyhogy ha a kolbászvásárlást is fontolgatjuk, előtte kérjünk kóstolót!

Bárhogy is döntünk, azért ne felejtsük el, hogy a húsvéti hosszúhétvége a tavaszi séták, a kiadós ebédek, és a ráérős pihenés ünnepe. Ha idén lemaradtunk a sonkavásárlásról, ne rohangáljuk fejvesztve sonka után.

Inkább látogassunk el az ünnep alatt is nyitva tartó Sonka Arcok vagy a Divin Porcello sonkabárok valamelyikébe: a kifinomult ízélmény mellé hangulatos környezet és elképesztő választék társul, ráadásul így a hazai finomságok mellett más nemzetközi sonkakülönlegességeket is végigkóstolhatunk.

Néhány konkrét ötlet:

Mészársteak

XII. ker. Apor vilmos tér 11-2. (Hegyvidék bevásárlóközpont)

A sonkás 

Budapest, Fény utcai piac 
Gödöllő, Petőfi tér 4–6.

Károly József hentesboltja

Budagyöngye Bevásárlóközpont
II. kerület, Szilágyi Erzsébet fasor 121.

Czimer Hús Kereskedelmi Kft.

Tel.: +36 23 310 302, 2051 Biatorbágy, Nagy utca 65.

Szerencsesarok

Gyár utca - Balatoni út sarok
Diósd 2049

Lumi Húsbolt, Lehel piac

Lehel téri piac, a Bulcsú utcai bejárat felől a középső folyosón balra.

All in Delikát 

III. kerület, Folyondár u. 22.

Szilváshús.Kft.

Alkotmány u.76. Újszilvás 2768

Mangalicatanya.hu

Balástya, külterület
06 70 363 8110

Molnár Hús- és hentesáru

XII. kerület, Márvány u. 40

Tóalmási húsüzem

2252 Tóalmás, Fő út 148.
06 29 427-381 

Árpás Sonka

Etyek, Újhegyi út
06 30 93 18 805

Ajánlott cikkek a témában a Gault Millau-n

(fotók: Csikós Júlia)