Hol vegyünk igazán jó húsvéti sonkát?
Nyakunkon húsvét, és mi persze már mind jó előre beszereztük a négynapos hétvége főzőmaratonjára szánt összes alapanyagot, és természetesen az ünnep koronázatlan királyát is: a húsvéti sonkát. De ha mégsem, akkor sincs veszve semmi.
Mire érdemes odafigyelnünk a vásárlásnál?
Például rögtön arra, hogy honnan, kitől vásárolunk. A nagy áruházláncok húsvét tájékán mindig szuper akciókkal rukkolnak elő, de hacsak nem szeretnénk gyorspácolt, folyékony füsttel kezelt, ízfokozókban dúskáló sonkát hazaszállítani, semmiképpen sem javaslom a hipermarketek húspultjait.
A húsvéti sonka hagyományosan sertéscomból készül, ergo ehelyett ne hagyjuk, hogy lapockát sózzanak ránk. Persze a lapocka is lehet finom, de inasabb, szíjasabb hús, szárazabb lesz az állaga, és hamarabb kiszárad.
Különösen a kötözött sonkáknál kell résen lenni, hiszen egy rendes, egy darabban vásárolt parasztsonkánál azért jól kivehető, hogy a malac melyik testrészét vettük épp meg.
Én mindenképpen a piaci vásárlás pártján állok — persze ez is bizalmi dolog, érdemes olyan hentest keresni, akinél már máskor is vásároltunk (és nem csalódtunk).
A Fény utcai piacon a Gault&Millau is bátran ajánlja A Sonkást, a kifejezetten a hagyományos füstölésű, prémium minőségű sonkákra szakosodott hentesüzletet. Itt gyakorlatilag nincs olyan típusú és kiszerelésű sonka, amit nem találnánk meg, és még a húsvét előtti napokban is bőséges a választék.
Az Óbudai Piacot is jószívvel javaslom, bár az útbaigazítás itt kicsit macerásabb lesz. A piaclátogatók jól tudják, hogy ez a közeg egy sajátos rétegkultúra, ahol
a) mindenki tudja, hogy a hentest Miska bácsinak vagy Józsi bácsinak hívják, de rejtélyes okokból magának az üzletnek csak ritkán van rendes neve
b) a piacon belül nincsenek elnevezve az utcák, szóval a legbiztosabb út még mindig a szájhagyomány és a helyi tájékozódás…
Ennek fényében: az egyetlen halárussal szemben található a helyi közönség által csak “füstölthúsosként” emlegetett pult; rögtön mellette pedig a kedvenc sarki hentesüzletem élén „a Janival”. Mindkét hely tesztelve, szívből ajánlom!
És ha már Óbudán járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a termelői “MDF piacot”, amit minden szombaton a kies panelek lágy ölén, a Szent Margit Rendelőintézet parkolójában találunk.
Itt kérdezzünk bátran Öcsi után: a számos, lakókocsiból operáló mobilhentes közül ő magasan kiemelkedik a portéka minőségét és a kiszolgálás szívélyességét illetően, ráadásul garantáltan háztáji sonkához juthatunk.
Vigyázat! Öcsi nem viccel a csípőspaprikával, úgyhogy ha a kolbászvásárlást is fontolgatjuk, előtte kérjünk kóstolót!
Bárhogy is döntünk, azért ne felejtsük el, hogy a húsvéti hosszúhétvége a tavaszi séták, a kiadós ebédek, és a ráérős pihenés ünnepe. Ha idén lemaradtunk a sonkavásárlásról, ne rohangáljuk fejvesztve sonka után.
Inkább látogassunk el az ünnep alatt is nyitva tartó Sonka Arcok vagy a Divin Porcello sonkabárok valamelyikébe: a kifinomult ízélmény mellé hangulatos környezet és elképesztő választék társul, ráadásul így a hazai finomságok mellett más nemzetközi sonkakülönlegességeket is végigkóstolhatunk.
Néhány konkrét ötlet:
Mészársteak
XII. ker. Apor vilmos tér 11-2. (Hegyvidék bevásárlóközpont)
A sonkás
Budapest, Fény utcai piac
Gödöllő, Petőfi tér 4–6.
Károly József hentesboltja
Budagyöngye Bevásárlóközpont
II. kerület, Szilágyi Erzsébet fasor 121.
Czimer Hús Kereskedelmi Kft.
Tel.: +36 23 310 302, 2051 Biatorbágy, Nagy utca 65.
Szerencsesarok
Gyár utca - Balatoni út sarok
Diósd 2049
Lumi Húsbolt, Lehel piac
Lehel téri piac, a Bulcsú utcai bejárat felől a középső folyosón balra.
All in Delikát
III. kerület, Folyondár u. 22.
Szilváshús.Kft.
Alkotmány u.76. Újszilvás 2768
Mangalicatanya.hu
Balástya, külterület
06 70 363 8110
Molnár Hús- és hentesáru
XII. kerület, Márvány u. 40
Tóalmási húsüzem
2252 Tóalmás, Fő út 148.
06 29 427-381
Árpás Sonka
Etyek, Újhegyi út
06 30 93 18 805
Ajánlott cikkek a témában a Gault Millau-n
(fotók: Csikós Júlia)