Légli Ottó a borászat jövőjéről beszélt

2018. 11. 10., 16:54
Egyéb
8625
By

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Somogy Megyei Önkormányzat nemrég a szőlő- és bortermelők szakmaközi szimpóziumát rendezte meg Kaposváron. 

Ott volt Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke is, aki azt hangsúlyozta, hogy az ágazat sikere elsősorban a gazdálkodókon, a gondolkodásukon, munkájuk szakmai színvonalán múlik. Úgy vélte, a szakmai utánpótlás érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a szakképzésre.

Azt is elmondta, hogy az elmúlt időszak nagy eredménye a borászok 90 százalékát jelentő kistermelők adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint a pályázati forrásoknak köszönhető komoly eszközfejlesztés.

Légli Ottó minden korábbinál alacsonyabbnak nevezte a magyarországi átlagos éves borfogyasztást, amely 23 liter személyenként, és arról is beszélt, hogy a magyar bor a minőségét tekintve hiába érne többet, sokak számára az ezer forintos palackonkénti ár "a megközelítendő cél".

Felhívta a szőlő- és bortermelők figyelmét az öngondoskodás szükségességére: "Nagy a verseny, meg kell barátkoznunk azzal, hogy hosszú távon lehet, hogy azok a birtokok maradnak fenn, amelyek támogatások nélkül is rentábilisak".

forrás: MTI