Lőrincz György Merengője lett az egri bikavér ünnep bora

2018. 07. 09., 20:37
Egyéb
10646
By

A XXII. Egri Bikavér Ünnepen az Egri Bikavér Lovagrend új tagokkal bővült, többek között Dr. Lőrincz György személyében.

Az ünnepélyes szertartás keretén belül megtartott avatás és lovaggá ütés után a lovagrend alelnöke oklevélátadással hirdette ki az Egri Bikavér Lovagrend által kiválasztott Bikavér Ünnep borát.

A díjat az idei évben a St. Andrea Pincészet Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2015 nyerte el. Az avatottak, s a lovagrend tagjai közösen koccintottak a nyertes borral.

A Merengőt az egyik legjobb magyar vörösbornak tartjuk. A 2015-set még nem kóstoltuk, de az összes többit igen. Pár évvel ezelőtt vertikális kóstolón vehettünk részt, íme a kóstolási jegyzetek.

Merengő 2011

Kirobbanó, friss, hűvös, erdei gyümölcsös illat mentával. Feszes, tömör szerkezet, sűrű anyag, mégis légies és elegáns. Még nagyon fiatal, de nem nyers. Jól iható, tanninjai kifinomultak. Kékfrankos, cabernet franc, merlot, syrah, pinot noir. 

Merengő 2009

Cabernet franc, merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és syrah. Bár mások a fajtaarányok, a hűvös-negrós karakter közös nevező. Na, és a szerkezet, a struktúra, az új minőség védjegye. Fűszerességét a gyümölcsösség mellett dohány egészíti ki.

Kép forrása: WineSofa

Merengő 2008

Illatában halványan oxidált, ami ízben nem jelenik meg. Az oxidáltságra van magyarázat. Melegebben tárolták azt a pár palackot, ami még volt belőle. A hőmérséklet-ingadozásra minden bor baromi érzékeny. Merlot kékfrankos, cabernet franc, syrah-menoir-pinot noir. Különben meg zseniális ízkavalkád. 

Merengő 2007

Elsőre szinte nyersnek, zöldnek hat az illata. Ahogy levegőzik, mentává, eukaliptusszá szelídül. Feszes tanninjai mégsem ragasztják a nyelvemet a szájpadlásomhoz. Zártságából fokozatosan enged, nyílik, finomodik. Merlot és syrah, cabernet franc, pinot noir és kékfrankos.

Merengő 2006

Ahogy megyünk vissza az időben, az elegancia fokozódik, hűvösebbek és karakteresebbek a borok. Itt a feketebogyós erdei gyümölcsösség a fűszerek fölé nő, a legendás piemonti Gaja pincészet nagy barolóit idézi. Kékfrankos, syrah, cabernet franc és merlot. 

Merengő 2005

Szűretlen, és ez valamennyire érződik rostos szerkezetén. Hűvössége, ásványossága és egzotikus fűszeressége szédítő mélységeket nyit meg. Kékfrankos, syrah, cabernet franc, merlot.

Merengő 2003

Meleg évjárat, ráadásul a merlot viszi a prímet, aztán jön a kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon. A hűvösség és frissesség itt már valószerűtlen. Új dimenzió, akkora és olyan szofisztikált komplexitással, amilyet magyar borban még tényleg soha. Vagy ha igen, akkor az éppen Bukolyi 2005-ös Bikavére volt. 

Merengő 2002

Fokozhatatlan. Bármelyik bordeaux-i chateau bevállalhatná. Eleganciája, nemessége a tökéletes arányból és tisztaságból táplálkozik. Minden a helyén, semmi nem lóg ki, gyümölcs, fűszer, ásvány, tannin, sav, hordó ezoterikus magasságban. Merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos.