Megvannak a Magyarország Tortája verseny döntősei
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot.
A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.
Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.
A döntős torták kiviálasztását az ipartestület a Sirha Budapest kiállítás szakmai programjaként a Hungexpo 'G' pavilonjában tartotta meg február 9-én.
Minden nevezett torta vitrinekben volt kiállítva, a szakmai közönség is megtekinthette őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség lelátóról, kivetítő segítségével követhette az eseményt, melyet Pataki Ádám cukrászmester moderált.
Idén 28 torta közül választotta ki a zsűri a döntős tortákat. Íme:
- Aranyalma torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Szimpla - Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
- Komáromi kisleány - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
- Hunyadi gesztenyés - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
- Velemi vaníliás gesztenye - Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto, Nagykőrös
- Hamvas szilva torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
A zsűri tagjai voltak:
- Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest (Fény utca)
- Balogh László cukrászmester – Százéves Cukrászda, Gyula
- Kiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászda, Lajosmizse
- Sárközi Ákos, a Michelin csillagos Borkonyha chef-je
- Szó Gellért, kétszeres Magyarország Tortája győztes - G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján
- Vaslóczki Orsolya, a tavalyi verseny győztese – Horváth Cukrászda, Sugar! Design Cukrászda, Budapest
- Kovács Luca, aki a SütiChef.hu oldalon meghirdetett „Legyél Te is Zsűritag” verseny győzteseként nyerte el a zsűrizés jogát
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. A második körben a zsűri újrakóstolja a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesz azok tökéletesítésére, végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják meg a győztest.
Magyarország Tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.