Ezekre figyeljünk, hogy ne legyen rémálom a grillezés
Most már egyenes út vezet a nyárba, azaz itt a kerti partik szezonja, amelynek közkedvelt főszereplői a szabad tűzön sütött, grillezett ételek.
Ugye milyen ijesztően hangzanak az ételfertőzés, ételmérgezés, rosszullét, hányás és hasmenés szavak? Azonban, ha mindent jól csinálunk, nem kell ezekre gondolnunk. A nyers élelmiszereken előfordulhatnak megbetegedést okozó baktériumok, de szerencsére az alapos sütés és főzés ezeket elpusztítja.
Ahhoz, hogy a hétvégi lazulás ne váljon rossz emlékké, érdemes ismerni és betartani az alapvető szabályokat. Hogy ne a gyomorrontás legyen a főszereplő, hanem a remek sült aromák, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal segítségével összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.
Előkészítés
• A szabadban történő családi, baráti összejövetelekre, étkezésekre a felkészülés a megbízható helyen történő bevásárlással, a megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztásával kezdődik.
• Grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst használjon. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen engedtesse fel, hogy grillezéskor a belseje is alaposan átsüljön.
• A nyers alapanyagokat (pl. húst, baromfit, halat) és a további hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket (pl. felvágott, sütemény, gyümölcs) tárolja elkülönítetten.
• Az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket, edényeket használjon.
• A húst szeletelje közel azonos méretűre, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek azonos idő alatt készülnek el.
• A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben tárolja. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegye ki a hűtőszekrényből, hogy a grillre helyezné.
• Az előkészítő műveleteket (pl. saláták mosása, szeletelése, öntetek készítése) lehetőleg a konyhában, és ne a szabadban végezze. Ha erre mégis a odakint kerül sor, elegendő ivóvíz minőségű vízről gondoskodni kell.
• A kézmosásról se feledkezzen meg! Különösen fontos az alapos kézmosás nyers hús érintése, előkészítése után.
Sütés-főzés
• Csontos hús grillezése esetén ügyeljen arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdte, úgy azt fejezze is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyen el későbbre.
• A különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Ez főleg a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, mely a füsttel visszajut az ételre. Ezért sütéskor ügyeljen arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra.
• A hagyományos vízszintes sütési mód helyett előnyösebb olyan grillező használata, amely a függőlegesen felfüggesztett hússzeleteket oldalról grillezi. Hagyományos elhelyezésű vízszintes grillen a húst javasolt alumíniumtálcára, fémlapra helyezve sütni. Ezáltal meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre.
• Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppen és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegye le addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik. Süsse át megfelően, de ne süsse túl a húsokat!
Tálalás, fogyasztás
• A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos. Ugyancsak biztonságos a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is, ha az előkészítés során nem követtek el hibát.
• Tálaláskor figyeljen arra, hogy a készétel mindig tiszta tányéron kerüljön felszolgálásra, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen.
• A kitálalt ételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni.
• A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket vagy az alulsült, félig nyers ételeket ne fogyassza el, gyermeknek semmiképpen se adja.
• A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtse le, mert már egy-két órát meghaladó szobahőmérsékleten történő tárolás is veszélyes lehet.
• A megmaradt készétel felhasználása előtt forrósítsa át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ismételt felmelegítésekor ügyeljen arra, hogy az étel belseje 75 °C-ra felforrósodjon. Érdemes beszerezni egy ételhőmérőt, ennek segítségével könnyen ellenőrizheti az ételek tényleges hőmérsékletét.
A képek forrása: Pixabay.com