Neked mi a bőrápolási rutinod: gyorskaja vagy bőrradír?

2021. 11. 27., 13:23
Egyéb
3490
By Gusto

A bőr védőrétegünk, tükrözi belsőnket, testi és lelki folyamataink megjelennek rajta, mint egy festővásznon. Kamaszkortól kezdve a felnőtté válással, átalakulással járó bőrhibák nemtől függetlenül megkeserítheti a lányokból nőkké, fiúkból férfiakká váló fiatalok mindennapjait, miközben a szociális kapcsolataik meghatározóbbak, mint azelőtt. Te hogyan kezeled a bőröd hibáit, és főképp: mit (t)eszel, hogy szebb legyél?

Suli után sültkrumpli és hamburger. Sok fiatalnak ez a napi rutin fontosabb, mint a reggeli arcmosás, vagy a buli utáni sminklemosás. A társasági élmény, a szociális élet ebben a korban prioritást élvez, a káros szokás pedig egy szociális esemény kamaszpénztárcához mért velejárója. Az összejövés, az együttlét során senki nem foglalkozik a hamburgernek a károsanyag-tartalmával vagy az olajban átsütött krumpli zsírtartalmavál és annak a faggyúmirigy-működésre gyakorolt hatásával.

Az egymásnak tetszés és a hajszolt szépség érdekes korrelációban vannak a társasági élet elvárásaival kamasz- és fiatal felnőttkorban: az iskola előtt elszívott cigaretta és a hozzá kortyolt energiaital, a közös gyorsétkezések mind a bőr ellenségei, pedig ebben az időszakban egyre fontosabb a megjelenés, de tudatos bőrápolás nélkül a problémás területek elfedéséhez használt sminkszerek, alapozók csak egyre rontják a helyzetet. Az általunk megkérdezett bőrgyógyász szerint a legrosszabb, hogy a hormonális átalakulás miatt eleve aknéra hajlamos fiatalok fogdossák, nyomkodják a gyulladt területeket. Súlyosabb esetekben az elfertőződő gyulladások hegeket, keloidos lenyomatokat is eredményezhetnek, melyek örök életre nyomot hagyhatnak a bőrön.

„Az arcom állapota leginkább az étkezésemen múlik. Nem bírja a bőröm a sok cukrot a tejtermékeket és a gyorséttermi ételeket. Ami még nagyon rossz a bőrömnek, ha sokat fogdosom vagy, ha koszos a párna, amin alszom, ezért kéthetente lecserélem a huzatot. Kialvatlanság esetén is sokkal több lesz a bőrhibám.” (Dóri, 18)

„Nekem a pattanásokkal gyűlik meg a bajom, miközben az államnál szárazabb a bőröm. Gyors kaják (sülkrumpli, hamburger), chipsek és a popcorn után szoktam észrevenni, hogy több a pattanásom és zsírosabb a bőröm, bulizás után leginkább a dehidratáltság szembeötlő a tükörben.” (Lara 18)

Szerencsi Zsuzsa kozmetikus-sminkes 26 éve látja és kezeli a fiatalok problémás arcbőrét, elmondása szerint az utóbbi tíz évben kifejezetten feltűnő az étkezés minőségének romlása a gyerekek bőrén. De a közösségi média negatív befolyására is felhívja a figyelmet: „a gyerekek sokszor nem anyukájuktól kérnek tanácsot, és a szülő sem szán időt rá, hogy a kamaszok bőrápolásával foglalkozzon”, azt tapasztalja, hogy ehelyett a fiatalok Youtube-videókról lesnek el kétes tartalmú, forrású és hitelességű oktatóanyagokat, „az egyik óriási követőszámmal rendelkező lány sminkes videóján ötfajta alapozót tett az arcára. Ez nagyon káros” – mondja a kozmetikus, aki szerint egy egyszerű hármasra kellene odafigyelni a bőrápolásban: a tisztításra, az ápolásra és az étkezésre. 16 éves kortól a bőrtípusnak megfelelő krém használatát ajánlja, problémás bőr esetén pedig egy olyan szert, ami gátolja a faggyúmirigy-működést, vagy legalábbis visszaállítja a normális szintre, miközben hidratál is.

Ami kötelező

Egy aranyszabályt mindenképp be kell tartani, a reggeli és esti arctisztítás mellett a smink maradéktalan eltávolítása is elengedhetetlen része a napi rutinnak, mert ha az alapozók és a festékek eltömítik a pórusokat, a bőr nem képes levegőzni és hámrétegen egyre több gyulladás alakul ki, figyelmeztet a kozmetikus.

Két kifejezetten problémás bőrű kamaszfiú anyukája arról számolt be, hogy miután az idősebbnél sikeresen kezelték, a most soron lévő kisebbik fiát rá tudta beszélni egy bőrápolási rutinra, amit már beépített a 17 éves a hétköznapjaiba: „heti egy arcradír, napi arclemosó szappan zuhanyzáskor, utána tonikot és olajmentes hidratálót használ a fiam, a problémásabb pontokra pedig gyulladáscsökkentő gélt ken.

Ki kicsoda a bőrön?

Az akne hormonális tünet, egy gyulladásos betegség a bőrön. A test immunválaszként mikrogyulladásokkal reagál a megnőtt vagy ingadozó hormonháztartásra, mert a faggyúmirigyek fejlődését a hormonok befolyásolják, a kamaszkortól pedig a szervezetben a férfihormonok túltermelődnek, ami beindítja a faggyúmirigyeket. A túltermelődést hívják seborrheának, ami az akne megjelenését eredményezi.

Az akne, a pattanás és a mitesszer ugyanazt a gyulladásos bőrtünetet jelentik, a pattanás a hétköznapi elnevezés, míg a mitesszerek között megjelenési formái szerint különbséget tesznek. A nyitott végű mitesszer egy fekete pontként válik láthatóvá a bőrön, mert reakcióba lép a levegő oxigénjével, míg a zárt végű, fehér színű, gennyes váladékot tartalmaz. Egyéb elnevezésekkel és csoportosításokkal is találkozhatunk az aknék között, így a papula például egy kisebb, piros színű göb, amit akár rovarcsípés is okozhat. A pusztula viszont a zárt fejű, fehér mitesszer súlyosabb gennyes növekménye. Ami viszont valami egészen más, az a rosacea, egy olyan pirossággal járó bőrfolyamat, ami a vérerek hirtelen tágulatának eredménye. A száraz, égető, viszkető tünet jellemzően idősebb korban válik problémává, kialakulása főképp 30-40 éves kor közé tehető.

Kraján Szilvia az Eucerin Medical menedzsere szerint a problémás bőr esetén sem szabad túlzásba esni a szárító, általában alkoholos készítményekkel, tonikokkal.

„Ezek ugyanis túlműködésre sarkallják a faggyúmirigyeket, még ha egy szárító tonik után az érzés pár percig kellemes, nagyon gyorsan a visszájára fordulhat a folyamat és egyre inkább zsírosodni fog az arcbőr. 

Gél vagy vattakorong?

A szakember még az erőteljesen pattanásos, aknés bőrre is egy kíméletes napi rutint javasol: „pusztán egyedi preferencia függvénye, hogy milyen állagú készítményt használnak erre a fiatalok reggel és este. A gélt azok szeretik, akiknek fontos a tisztaságérzetükhöz a víz, hisz a géles állagú arctisztító eltávolításához a vizes lemosás elengedhetetlen. Mások esküsznek a vattakoronggal felvihető készítményekre, mert a korongon szemmel látható a sminkmaradék és a kosz, így könnyebben ellenőrizhető, hogy sikerült- e eltávolítani a bőrről az összes szennyeződést”.

A problémásabb bőrterületeken bőrradírral alaposabb tisztítást lehet elérni. Ezt kifejezetten a vastagabb bőrterületeken, mint a homlok, orr környéke vagy a hát felső része ajánlott használni.

„Úgy szoktuk javasolni, hogy heti 2-3 alkalommal használjuk vagy kúra jelleggel 2-3 napig napi 2x, de ez utóbbi esetben akkor nagyobb szünetet hagyva a minikúrák között. Tehát a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem szükséges az egész arcon, és pláne nem szükséges minden arctisztításnál alkalmazni.”

A kis szemcséket tartalmazó, kémiai mellett fizikai tisztításra alkalmas készítmények esetében is figyelni kell a gyengédebb felvitelre, a szakember szerint a kézzel történő tisztítás a radírozásnál azért lehet kíméletesebb, mint a vattakorongos, mert utóbbi felsértheti a gyulladt bőrt és további irritációt okozhat. Az arc különböző területein eltérő a pórusok nagysága, jellemzően a szemöldök között, az orron, az állon találhatók tágabbak, így ezekre a részekre jobban oda kell figyelni a tisztításnál is, akár a napi rutin, akár a radírozás ritkább alkalmai során – véli a szakember. 

Gyógyszeres kezelés előnye és hátránya

De ha meg is szívleljük a tanácsokat, és egy alapos, rendszeres tisztítás és egy betartott napi bőrápolási rutin sem változtat hosszú távon a bőr állapotán, akkor a bőrgyógyászati kezeléstől sem kell visszariadni. A gyógyszerek közül a szájon át szedhető készítményeknek azonban lehetnek kellemetlen mellékhatásai, ezekről feltétlenül érdemes tájékozódni, mielőtt a fiatal szervezetet terhelésnek tesszük ki.

A lányok menstruációval összefüggésbe hozható, ingadozó hormonszintre visszavezethető bőrhibáira akár a fogamzásgátló is megoldás, „manapság már nagyon alacsony hormontartalmú gyógyszerek is választhatók”, mondja a szakember, aki a hozzá érkező fiataloktól először egy vérképet kér. Fontos, hogy ez a hormonokra is kiterjedjen. Amennyiben nem mutat szembeötlő eltéréseket a minta, a gyógyszeres kezelés előtt egy dietetikus felkeresését is javasolhatja a szakember, hisz a különböző intolarenciák is okozhatnak állandó és súlyosbodó bőrproblémákat. „Amennyiben fennáll az ételérzékenység, a bőrhibák helyi kezelése, és a gyógyszeres kúra elhibázott, hisz az étkezés megváltoztatása, az intoleranciát okozó ételek kivezetése nélkül lehetetlen megszüntetni a bőrreakciót”.

Mumusok a tányéron

Sokan gondolják, hogy ha tejtermékek fogyasztása után bőrtüneteik keletkeznek, akkor laktózérzékenyek, pedig a laktáz emésztőenzim működési zavara inkább belgyógyászati, hasi tünetekkel jár, és egy felhalmozódás következménye. Valójában a tejallergia az, ami közvetlenül, és a legkisebb mennyiség bevitele után is azonnali bőrtünetekkel jár, például ekcémával, csalánkiütéssel, viszkető vörös foltokkal. Így nem elegendő a laktózmentes étrend, de minden ételt és italt ki kell iktatni, ami tejet tartalmaz. Nem könnyű feladat, hisz olyan ételek, gyógyszerek és italok is tartalmaznak tejet, amire nem is gondolnánk, de ha odafigyelünk, viszonylag hamar, akár pár hét után elmúlnak a tejallergia okozta csúnya bőrhibák.

A gluténérzékenység is okozhat bőrtüneteket, akár a zsíros bőrre jellemző pattanást, aknét, de szárazsággal párosuló, vöröses, viszkető kiütéseket is. A cöliákia is összetéveszthető a gabonaallergiával, előbbi egy felszívódási zavar és teljes életen át tartó diétával szüntethető meg, míg a gabonák fogyasztása után fellépő allergiás reakció, bőr- illetve légúti tünetekkel jár. Ebben az esetben sem fog a helyi kezelés eredményt hozni, csak a diéta, aminek betartásával elmúlnak az elváltozások. Lényeges, hogy gabonaallergia esetén csak az adott, allergiát okozó gabona időszakos (9-12 hónapon át tartó) elhagyása már eredményt hozhat, és később óvatosan visszavezethető az étrendbe.

A zsíros, pattanásos bőr nőknél és férfiaknál egyaránt az inzulinrezisztencia egyik tünete. A cukor lebontásának zavarát egy terheléses, éhgyomri cukorvizsgálat során állapítják meg, az inzulinrezisztencia azonban nem a határérték átlépésénél áll fenn – az már a cukorbetegség, - hanem a szénhidrát-anyagcserezavar előszobájában még képes a szervezet a glükóz hasznosítására egy megnövekedett inzulinszint mellett. Amennyiben erre fény derül, akkor az étrend teljes átállítására, például egy legfeljebb 160 grammos napi szénhidrátbevitelre lehet szükség a tünetek kezeléséhez, köztük a bőrhiba megszüntetéséhez.