Öt tulajdonság, amit megtanulhatnánk a méhektől

2024. 04. 29., 09:32
Egyéb
6155
By Gusto

Szorgos, mint a méh. A kifejezés nem légből kapott, kis csíkos barátaink ugyanis valóban a legszorgalmasabb élőlények a világon.

Míg mi átlagosan napi 8 órát dolgozunk, addig egy dolgozó méh 18 órát is munkával tölthet. A BeoBee Méhészet a méhek napja alkalmából összegyűjtött 5 irigylésre méltó méh jellemvonást, amelyet mi, emberek is eltanulhatnánk tőlük. 

Csapatmunka

A méhek világában nem létezik egyes szám. Mindannyiuknak megvan a maga szerepe – van köztük dolgozó, nektárgyűjtő, építő, mézérlelő, gyűjtő, őrző, dajka… –  így együtt alkotják az egészet. Ebben a tökéletesen szervezett társadalmi struktúrában egymással szinkronban végzik a munkájukat, és minden egyén célja a közös jó.

Békés együttélés

Egy méhcsaládban nyáron közel 50.000-en élnek, még sincs válás vagy felmondás. Minden egyes munkafolyamat és szerep összefügg a másikkal, ehhez pedig „belátják”, fontos, hogy békében végezzék feladataikat. Ezért nincsenek konfliktusok sem, tökéletes összehangban dolgoznak egymással.

Kitartás

Egy méhecske élete során körülbelül 450 ezer virágot poroz be, ami azért is meglepő, mert a szezonban csupán 6 hetet élnek. 1 kg mézért körülbelül 18 ezer kilométert kell repülniük, ami annyi, mintha Budapestről Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba utaznánk. Nekünk belegondolni is fárasztó, őket azonban még a jetlag sem kínozza.

Gondoskodás

Amikor a méh nektárt gyűjt, azt nem magának teszi, hanem azért, mert ez elengedhetetlen a kaptár fennmaradásához. Ugyancsak önzetlenül végzik munkájukat a dajka méhek is, akik szűnni nem akaró odafigyeléssel gondozzák a tojásokat. Ebben a szervezett társadalomban a méhkirálynő védelme is kiemelkedő fontosságú: őt a dolgozó méhek élete végéig táplálják méhpempővel. Tisztán tartják és ápolják, sőt, a kolónia hőmérsékletét is a méhanya igényeihez igazítják.

Precizitás

A méhek az állatvilág legnagyobb építészei, sőt, az általuk épített hatszög alakú méhsejt számtalan építészmérnököt megihletett már! Nem véletlen, hiszen a hatszög alakú sejtek egyenletesen tömöríthetőek egymás mellé, a rendelkezésre álló tér leghatékonyabb kihasználását és így a legnagyobb mennyiségű méz tárolását teszik lehetővé.