Szentendre híres volt a kadarkájáról

2017. 09. 28., 10:10
Egyéb
9718
By

Szeptember utolsó hétvégéjén a boré és a jazzé a főszerep Szentendrén.

A kiállító borászok mellett helyi kötődésű borászatok, borkereskedések várják az érdeklődőket a belvárosban, ahol kulturális és gasztronómiai programokat is kínálnak.

Szentendre és környéke egykor jelentős szőlő- és bortermelő vidék volt.

A város és vidéke híres volt például a kadarkájáról, olyannyira, hogy még exportáltak is belőle a "rác ürmössel" együtt. Az 1880-as évek filoxérajárványa azonban kipusztította a szőlőtőkéket, és helyükbe gyümölcsösök léptek.

Az egykori bortermelésnek máig maradtak nyomai, a valamikor több mint tíz kilométer hosszú pincerendszerből még látogathatók épségben maradt szakaszok. 

A három nap alatt folyamatosan szól a zene Szentendre történelmi belvárosában és a Dunaparton, ahol egész nap a bor és a szőlő témájához kapcsolódó rendezvények lesznek.

Itt talál bővebb információkat.