Tíz napig tart a borfesztivál Szegeden

2017. 05. 09., 14:14
Egyéb
10711
By

A borrendek felvonulásával kezdődik pénteken a 23. Szegedi Borfesztivál és a Szeged Napját köszöntő ünnepségsorozat. Másfél héten át tíz helyszínen kétszázötven program várja az érdeklődőket.

A tíz napig tartó borfesztiválon - amely két évtized alatt a néhány kiállítóval induló rendezvényből az ország egyik legnagyobb boros eseményévé vált - csaknem százhatvan pincészet borait kóstolhatja a több tízezer látogató.

A fesztivál második hétvégéjén indul a Dóm téri kavalkád, többek között a Bikinivel, a Biebersszel, a Compact Discóval és Geszti Péter show-jával. A sportprogramok sem hiányozhatnak a kínálatból: a Tiszán sárkányhajó-viadalt rendeznek, és két futófesztivált is szerveznek ekkor Szegeden: május 13-án a Telekom Vivicittá, május 21-én pedig a Continental-Contitech Szeged jótékonysági családi futónap lesz.

Május 20-án kezdődik a XVII. Szegedi Hídivásár, a vidék legnagyobb kézműves seregszemléje a lezárt Belvárosi hídon.

A programsorozathoz jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik, a rendezők a Szeged Első Lions Klubbal gyűjtést szerveznek a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára, s a Dél-Alföld koraszülött mentését végző szervezet kapja a fesztivál borárverésének bevételét is.

Szeged napját azért május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban "a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként" ekkor nyerte el a szabad királyi város rangot, de nem először: a címet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozta a városnak.

(forrás: MTI)