Veszprémben most a Szifon a legmenőbb

2017. 11. 09., 15:54
Egyéb
20191
By

Örülhetnek a veszprémiek. Főleg az egyetemisták. Ugyanis pont az egyetemmel szemben (Egyetem utca 19.) nyílt meg nemrég a Szifon névre keresztelt bár és büfé.

Hiánypótló hely. Bár nincs piros kockás abrosz, a Szifon a békebeli kisvendéglők egyenes ági leszármazottja. A dizájn full retro, a színek, a székek, a bárpult időutazás.

Étlap, itallap egyben, az asztalon, üveg alatt.

A falon laptévé, megy a meccs, a Szifonnak már törzsközönsége is van, rátapadva a képernyőre. A hangulat is békebeli, a felszolgálók meglepően kedvesek és készségesek. Nem vagyunk ehhez hozzászokva.

Manapság ismét teret hódít a bunkó pincér rémképe, olyan munkaerőhiány van a vendéglátásban. Aki teheti, lelép külföldre. Aki marad, abban a legtöbbször nincs köszönet. A Szifon, úgy tűnik, ebben is kivétel.

Meg abban is, hogy az étlapon minden házias, minőségi, hovatovább finom. Bár a piros kislábosban szervírozott húslevesen (850 Ft) nem úszkálnak zsíros aranytallérok, mint Huszárik Szindbádjának tányérjában, azért ilyet utoljára otthon ettünk.

Nem spóroltak sem a cérnametélttel, sem a hússal. És amikor csípős paprika után érdeklődünk, saját termesztésű chilipaprikát kapunk.

Igazából már a levessel jóllakunk, olyan kiadós az adag, de a marhapörköltnek (1890 Ft) nem tudunk ellenállni. Az is emberes, jó szaftos, ízletes, a hús (feltehetően lábszár) omlik, de nincs szétfőzve.

Ha nagyon kötekedni akarnánk, talán a kenyér minőségét kifogásolnánk. Olyan légies, hogy szinte azonnal elázik a szaftban, mint valami ostya. Szóval egy tömörebb, finomabb, pláne kovászos kenyér tovább emelhetné a színvonalat.

A sült kolbász is példaértékű, a véreshurkájuk viszont még annál is különb. A kenyér itt is kardinális kérdés, ugyanaz igaz rá, mint a pörkölt esetében.

A szendvicsek mutatósak, a rántott húsosat nem szabad kihagyni, az tényleg full retro feeling.

A Szifon hamburger kenterbe vágja az összes mekit és hasonló rémséget. A marhahús pogácsa tényleg húsból van. Érdemes menüben kérni amúgy, mert akkor 2100 forintért az üdítő és a sült burgonya is benne van az árban.

Az italfelhozatal nem rossz. Kozelt csapolnak, korsója 550 Ft. Borokból a fehérek viszik a prímet, a Thetis birtok szortimentje hasít. Az ottonel muskotálynak 380, a szürkebarátnak 420 forint decije. A többi már drágább, 600 forint.

Ha desszertre vágyunk, mindkettőt érdemes kipróbálni. Nekünk a somlói jött be, de az nagyon.

Ja, majdnem elfelejtettem, hogy a bár-büfében, nevéhez hűen sok, szép, régi szódásüveget is felfedezhetünk, a legmeglepőbb helyeken.