Új gazdát keres a legendás sörfőzde

2024. 03. 13., 14:59
Kézművesek
11161

Nem járnak jó idők a hazai kis főzdékre: az alapanyag- és energiaárak, valamint a gazdasági környezet változásai sokak számára okoznak gondokat, a költségek egyre nehezebben építhetők be a sörök árába.

A nehézségek utolérték a legendás rétsági Fűtőházat is. Ugyan a termelés nem állt le, de megtudtuk, hogy a márkanév és a berendezés is új gazdát keres.

A Gusto kérdésére Hava István tulajdonos és főzőmester elmondta, több tényező vezetett el oda, hogy az értékesítés lehetősége felmerüljön bennük.

 „Egy sörfőzde üzemeltetéséhez nemcsak víz, villany, maláta és komló kell, hanem emberek is, akik beleteszik a munkájukat a gyártásba és az értékesítésbe. A családi okokon túl az energiaárak emelkedése sem segített bennünket, így eljutottunk oda, hogy inkább új és gondos gazdát keresnénk ahelyett, hogy kockáztatnánk a minőséget, amire mindig is büszkék voltunk.”

A vonatos címkéiről, hangulatos boltjáról és a szépen kivitelezett kóstolótermétől ismert főzde berendezéseinek kapacitása akár évi 95 ezer liter is lehet. Ezt a mennyiséget Rétságon nem próbálták elérni, stílusjegyük inkább a hosszú idejű tartályos érlelés volt, ami alapanyagigényes söreiknek nemzetközi szinten is komoly díjakat hozott.

Sajnos nem a Fűtőház az első, akitől el kell búcsúznunk: az utóbbi időkben a Zentus is lehúzta a rolót, sőt a sikeres Kecskeméti Sörmanufaktúrától is megvált volna a Gönczi család. Bízunk benne, hogy az évről-évre jobb magyar kraft piac szűkülése itt megáll – igyunk hazait, hogy támogassuk a megmaradókat!

Képek forrása: Fűtőház