Zöld cukor készül, mert burjánzik a menta

2024. 04. 18., 07:15
Recept
1700

Aki elköveti azt a hibát, hogy csak úgy mentát ültet a kertbe, vessen magára – az illatos növény olyan, mint a gyom, úgy szivárog be a szomszédos ágyásokba, mint a kémek az államigazgatásba. Mikor észrevesszük, hogy hopp, ott is felbukkantak, már késő.

Az árvacsalánfélékhez tartozik és Ázsiából származik: legfontosabb tulajdonsága, hogy mindig több van belőle kicsit, mint amit fel tudunk használni. Egyetlen mentsége a szaporaságára, hogy nem csak gyógyhatású, hanem az íze is remek. Aki viszont szeretne otthonra, ültesse inkább cserépbe, úgy jobban kontrollálható az erős, évelő, az időjárásának bámulatosan ellenálló növény.

Az idei tavasz páros lábbal rúgta be az ajtót, így mire felocsúdtunk, a kert végében sűrű, zöld populáció várt ránk. A kérdés csupán az volt, hogy zöld cukor vagy zöld likőr készüljön? Az első aratásból most mentás cukor készül, de a likőrrel sem kell sokat várni – az is nagyon egyszerű, receptje leírható egy mondatban.

A frissen szedett nagy csokor menta leveleit késes aprítóban lezúzzuk, 10 deka cukrot és egy felkarikázott citromot szórunk rá, majd leöntjük fél liter vodkával, hogy három-négy hét fénymentes pihentetés után leszűrve késznek nyilváníthassuk.

A zöld cukorral sincs több munka. A lecsipkedett leveleket cukorral megtörjük, egy éjszakát pihentetjük, majd késes aprítóval átdolgozzuk.

Mindenképpen ki kell szárítani: zsírpapírra terítjük, és sütőben ötven fokon nagyjából két óra alatt elveszejtjük belőle a nedvességet.

Egy újabb zúzás után befőttesüvegben tároljuk – limonádék és koktélok páratlan alapanyaga. Ne hagyjuk elburjánzani a mentát, még most dolgozzuk fel, megéri!

Fotók: Zirig Árpád/gusto.hu