Nagyon betalált a Zipfer legújabb söre

2022. 07. 29., 14:38
Sörpremier
4761

Aki a kézműves sörökre gerjed, most gyorsan zárja be a böngészőjét. Ez a cikk nem neki íródott. 

Sokkal inkább azoknak, akik hozzám hasonlóan belefáradtak a felső erjesztésű sörök gyakran túltolt (mangósított, sütőtökösített, kapucsínósított, mákos gubásított, puncstorásított) ízkavalkádjába. 

Mára két felső erjesztésű sör maradt, amit még beengedek a hűtőmbe: az egyik a Sierra Nevada Pale Ale, a másik a Brewdog Punk IPA. Ennyi bőven elég a fenyőgyantás, mangós, ananászos, citrusos egzotikumból. 

Nekem a sör csak a pilseni típust jelenti, legyen az cseh vagy német. 

És igen, a nagyüzemek is képesek tisztességes, szuper minőséget produkálni nagy mennyiségben. Az nem kérdés, hogy elérhető áron. 

Ennek egyik legszebb példája a Zipfer Pils, a szortiment legütősebb és legifjabb darabja, óriásplakátok friss főszereplője Ausztria szerte. 

Azt nem állítom, hogy Zipfer fan lennék, az itthon kapható Zipfer Hellerrel például nem tudok mit kezdeni. Mondjuk az érdekes, hogy a sörgyár hivatalosa oldalán a szortimentben ez a dobozos verzió ezzel a névvel nem található. 

Néha Märzent is kapni idehaza, de annak malátás édessége elviselhetetlen pilsenin szocializált ízlelőbimbóimnak. 

Az Urtyp már komolyabb darab, azt sose hagynám ki, amikor Bécsben járok.

Most is épp arra vadásztam, amikor megakadt a szemem a Pils címkéjén. 

Azonnal vettem belőle egy hatos kartonnal és alaposan megkóstoltam. 

A német pilseknél sötétebb, a cseheknél világosabb arany szín. Illatban gabona, piritós, bálába göngyölt lekaszált rét szénája és gyógynövényei, leheletnyi virágaroma és a komló finom keserűje. 

Komlóból amúgy Perle, Magnum, Tettnanger (ezeket ismerem) mellett egy negyedik is előfordul benne, amit a google képtelen értelmezni, pedig a Zipfer oldaláról kopiztam be a Splitter Select Mühlviertler nevet. A lényeg, hogy Zipferék nagyon büszkén hangsúlyozzák, hogy ők kizárólag natúr komlót használnak, nem pelletet, nem is komlóolajat, hanem a szüret után szárított komlót, és ez az ő stílusuk kulcsa. 

Akár így van, akár nem, a Zipfer Pils a főzde legjobb dobásának tűnik. A sör, amire olyan régóta vártunk.

Ízben a hűvös, komlós aromákat szépen kiemeli a lágy, krémes struktúra pezsgőre hajazó, finom buborékjaival. 

Tagadhatatlan, hogy ebben a kánikulában a hidegen áztatott zöldtea a legüdítőbb nyári hűsítő, de ez a pils bizony könnyelműségre csábít. 

Még szerencse, hogy jelenleg csak Ausztriában elérhető. 

Képek: gusto.hu