Mi lenne velünk cseh sörök nélkül?
A cseh Rakovnik városában már akkor sört főztek, amikor Kolombusz éppen betöltötte a hármat és halvány fogalma sem volt arról, hogy egyszer majd felfedezi Amerikát.
Rakovnik sörfőzdéjét egészen pontosan 1454-ben, vagyis 570 évvel ezelőtt alapították.
Ma egyike azon kevés független cseh főzdéknek, ahol a sört hagyományos eljárással főzik, vagyis nyitott kádakban erjesztik és tartályokban több hétig erjesztik.
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.
A BAKALÁR Dry Hopped Lager (5,2%) ráadásul hidegkomlózási eljárással készül, ami annyit tesz, hogy a kihűlt sörléhez komlót adagolnak. Ehhez elsősorban „keserű komló” fajtákat használnak. Mivel a hideg sörléhez adagolt komló illóolajai nem forrnak el, így újszerű komlós jegyek, aromák és ízek kerülnek a sörbe.
A fűszeres-gyógynövényes jegyek mellett mezei virágok és toast aromák elegyednek az elegánsan citrusos ízekkel. Íze olyan intenzív, hogy egy Pilsner Urquell víznek tűnik mellette.
De ami leginkább megkülönbözteti a legtöbb cseh sörtől ezt a csodás példányt, az az elképesztően lágy textúrája. Ilyen vajasan puha korttyal még sosem találkoztunk cseh sörtanulmányaink során.
Mély, szinte borostyánba hajló színétől egy urológiai laborasszisztens is megnyalná mind a tíz ujját.
Fotó: gusto.hu
KAPCSOLÓDÓ CIKK