Találtunk két iható alkoholmentes sört

2024. 06. 25., 08:00
Sörpremier
1537

Azért van ennek hírértéke, kérem, mert bár a piac gyorsan reagált az alkoholmentesített sör-bor iránt megnőtt érdeklődésre, a forgalomba került termékek között elvétve akadunk értékelhető tételre.

Folyamatosan szondázzuk ezt a piaci szegmenst, alkoholmentes söröket, borokat, pezsgőket, sőt még gint is kóstoltunk, de szóra érdemes tétellel alig találkoztunk.

A 2023-as év legborzalmasabb borélménye történetesen egy alkoholmentes dél-afrikai sauvignon blanc volt. Még most is kiráz a hideg tőle.

Na de most végre belebotlottunk két abszolút elfogadható tételbe. 

Egyik is, másik is régi ismerősünk.

A Trumer Pils régi nagy kedvencünk. 

A privát, független osztrák főzde csak a legmagasabb minőségű alapanyagokkal dolgozik. akárcsak a pilsük, ez az alkoholmentes tétel is olyan műgonddal készült, mint egy drága champagne.

A maláta és a komló összjátéka teljes értékű sörös élményt kínál, az alkoholmentes italok többségében érezhető mellékíz itt nincs jelen.

Izgalmas a savak és a lágyság játéka, a selymes bubik és a ropogós struktúra kettőssége.

Illatában, akárcsak a pils esetében gabona és szőlőaroma, de ott van mellette a sült kenyérhéj fehér virágokkal.

Ha nem tudnánk, talán fel se tűnne, hogy alkoholmentes sörrel van dolgunk.

Ugyanez fokozottan igaz a jól ismert, klasszikus és népszerű Guinnessre.

Kollégáim azzal tréfáltak meg, hogy az alkoholmenteset becsempészték az alkohol után, és sem illatban, sem ízben, sem struktúrában nem tűnt fel a váltás. Ez volt a második Guinness, tehát alkoholos befolyásoltságról nem beszélhetünk.

Mi 12 fokosan ittuk. A kávés aromák, a szomjoltó lágyság és kellemes keserűség szépen érvényesültek. Nem egy bonyolult sör, az O’Hara Irish Stout például sokkal szofisztikáltabb ízeket produkál, de annak egyelőre nem találtuk alkoholmentesített változatát.