Azt hittük, a tequila nem lehet finom

2023. 10. 23., 18:18
Spiritusz
25880

Az előítéletek csak arra jók, hogy leromboljuk őket.

Ezt a tanulságot vontuk le, amikor maroknyi csapatunk megkóstolta az Ocho Blanco tequilát, ami már csak azért is különleges, mert hagyományos módon, lassú eljárással készítik.

A palack nyakán található etiketten annak a családi gazdaságnak a neve olvasható, ahonnan az agavé növény származik, így a különböző palackozások a növényen keresztül valamit a terroirról is elárulnak talán.

Mi abban a tévhitben éltünk, hogy az agavé kaktuszféle, ám kiderült, hogy nem az, hanem egy tüskés pozsgás faj, amelynek a jukka a rokona. A Mexikóban honos agavéknak 136 fajtáját tartják számon, de ebből most csak egyetlen a kék agavé az érdekes. 

A palack kódjait nem nehéz megfejteni. A blanco fehéret jelent, vagyis nem érlelt tequilát rejt. A 100% agavé garancia arra, hogy száz százalékban kék agavéból készült és csak agavéból nyert cukorral erjesztették.

Illatában a liliom birkózik a fehér spárga földes jegyeivel. Mellettük felsejlenek a gyümölcsök (talán barack), további virágok, mint az ibolya és némi borsos fűszeresség.

Ízében a virágos-földes jegyek tovább élnek, de ott kering az ízlelőbimbókon a menta, a szerecsendió, némi fahéj és furcsa módon, de elég határozottan minerális jegyeket is érezni vélünk.