Ez egy nagyon szokatlan ír whiskey

2024. 03. 23., 19:00
Spiritusz
2525

A címben foglalt állítást nem én mondom, hanem a legendás szakértő, Jim Murray írja Whisky Bibliájában.

Teszi mindezt azután, hogy 93 pontra értékelte a poétikus Writer’s Tears (író könnyei) nevet viselő nemes szeszt:  

„Ez egy nagyon szokatlan ír whiskey, amely 100 évvel visszarepít minket, azokba az időkbe, amikor a fűszeres pure (single) pot still whiskeyket a virágosabb single maltokkal házasították”.

 

A szakirodalom azt mondja, a Writer's Tears Copper Pot Still single malt (40%) és single pot still whiskey-k (60%) egyedi kombinációja. 

Háromszor párolják le, tőzegmentes árpából készítik, és olyan amerikai tölgyfahordóban érlelik, amelyben előtte bourbon whiskey-t neveltek. 

Mivel 100 évvel ezelőtt nem volt szerencsém élni, sőt 100 éves whiskey-t sem kóstoltam, kénytelen vagyok hitelt adni Jim Murray szavainak.

Ugyanakkor nekem ez a whiskey abszolút kortárs, szokatlanul intenzív fűszeres-gyümölcsös ízével emelkedik ki az általam ismert ír whiskey-k sorából. 

 

Illatában zöldalma, méz, szárított mezei virágcsokor, fahéj és diszkrét vanília.

Ízében hatványozódnak az illat aromái, a fűszeres vonal a gyümölcsösség fölé kerekedik, belép egy kis vajaskeksz, majd a lecsengésben kellemesen kesernyés mandula dominál gabonás felhangokkal.

Ian Buxton szerint a Writer’s Tears beletartozik abba a 101 whiskybe, amit feltétlenül meg kell kóstolnunk, mielőtt alulról szagolnánk a gabonát. 

Osztozom lelkesedésében. A Walsh Distillery remeke tényleg könnyeket csal a kóstoló szemébe. 

 

Így lehettek ezzel azok az írók, költök, drámaírók is, akik a 19. században és még a 20. század elején is élvezték minden előnyét annak, hogy Írország akkoriban a világ vezető whiskygyártó országának számított. 

 

George Bernard Shaw, Oscar Wilde, W.B. Yeats, Lady Gregory, James Joyce, Samuel Beckett és Bram Stoker nevét említi a Walsh Distillery honlapja, amely szerint az íróóriások közül nem egy, nem kettő lelkes rajongója volt az ír élet vizének. Némelyikük ezt a tevékenységet olyan művészi szintre emelte, hogy egy idő után whiskey-t sírtak a szemei.

Minden bizonnyal ő lehetett e krémes, testes, gazdag ízű ital keresztapja.