Megkóstoltuk a világ legnépszerűbb malátawhiskyjét

2021. 12. 25., 15:07
Spiritusz
6550

Csínján bánunk a hangzatos címekkel, a legekkel, de most mégsem garasoskodhatunk a jelzőkkel, hiszen a 12 éves Glenfiddich tényleg a világ legnépszerűbb malátawhiskyje, ebben egy húron pendülnek a szakemberek és a rajongók. 

A 12 éves Glenfiddich a single malt whisky fanjai számára egyfajta kályha, origópont, a kezdet kezdete, a beavatás első lépcsője, ahol olyan jól érzi magát az ember, hogy legszívesebben le is cövekelne. 

William Grant 1886-ban építette föl lepárlóüzemét a Fiddich-völgyben, közel a minőség alapjául szolgáló tiszta forrásvízhez, a Robbie Dhu patakhoz.

1887 karácsonyán folyt ki a lepárlóüstből az első szesz, hogy aztán hamarosan  Speyside legjobb whiskyjévé váljon.

A Glenfiddich Helen Arthur szakíró szerint az egyetlen highlandi lepárló, ahol a skót whiskyt egy helyen, a saját üzemükben desztillálják, érlelik és palackozzák.

A William Grant & Sons 1963-ban kezdte reklámozni a Glenfiddich-termékeket, elsőként hívta fel a figyelmet a malátawhiskykre. 

Első volt abban is, hogy látogatókat engedett be a lepárlóüzembe.  

Ezt a szuper single maltot 12 évig érlelik amerikai bourbon és spanyol sherrys hordókban. 

Illatában szépen keverednek a faaromák a gyümölcsös-jódos, egészen finoman tőzeges jegyekkel, miközben itt-ott megvillan a csíráztatott maláta friss-zöld aromája.

Ízben a száraz, sós-malátás aromák vannak elöl, félúton beköszönnek a gyümölcsös-olajos magvas aromák, lecsengésében visszakapaszkodik elegáns öltözetben a diszkréten tőzeges karakter. 

12 790 forintért vásároltuk a whiskynetnél, amely szerint nincs még egy single malt, amiből akár csak közel ennyit vennének a vásárlók.