Nehéz a bozsolével versenyezni

2023. 11. 27., 19:00
A hét bora
4967

Ez a cikk újborbulinak indult. Össze akartuk táncoltatni a november 3. csütörtökétől piacra került és már itthon is kapható beaujolais nouveau-kat azzal a pár hazai újborral, melyek szintén ezekben a napokban lépnek a táncparkettre. 

Nem sikerült. 

A hazai portugieserek, zweigeltek, kékfrankosok sorra saját cipőfűzőjükre lépve csetlettek-botlottak, hiába készült többségük szénsavmacerációs eljárással. 

A gamay a jelek szerint 129szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna. 

Szóval hagytuk a francba az egészet. A Bortársaság jó érzékkel összeválogatott három olyan tételt, melyek mindegyike sokkal izgalmasabbnak bizonyult, mint a műfaj hazai üdvöskéi.

Nekünk ebben a sorrendben tetszettek.

Pierre-Marie Chermette Beaujolais Nouveau Les Griottes 2023

Családi birtok Beaujolais déli részén. Nevüket a legjobbak között emlegetik. A gyümölcsöt 25-45 éves tőkékről szüretelik, spontán erjesztik.

Illatban és ízben málna, meggy, áfonya, mentalevél, ibolya, sósság. A korty telt, húsos, puhán tanninos, frissítő savakkal. Zamatgazdagságát nehéz lenne fokozni. Nagy élmény. 

Jean-Baptiste Duperray Beaujolais Nouveau Vieilles Vignes 2023

Családi gazdaság tehenekkel és borral szintén a déli végeken. Esküsznek a gamay-ra, és elképesztően gazdag és sokrétű beaujolais nouveau-t facsarnak belőle.

Lilásfekete színe fog, mint a tinta. Illatában csupa piros gyümölcs, leginkább meggy és feketeáfonya, de ott bujkál a cékla földes földes aromája is. A korty hosszú, telt, puhán reszelős tanninnal és érzéki korttyal. A földesség diszkréten ízben is megjelenik. 

Vignerons de Bel-Air Beaujolais-Villages Nouveau Cuvée Bistrot 2023

Szövetkezeti pincészet profi bistro bora. Illatban ugyanolyan sokszínű és árnyalt, mint az előző kettő, ibolyától a földes céklán keresztül a málnáig van benne minden, de az íze és a struktúrája kicsit kevesebb, vékonyabb az illatnál.

Hamarabb lecseng, mint az előző kettő. De ettől függetlenül így is sokkal izgalmasabb a műfaj hazai példányainál, azoknál mindenképp, amikhez nekünk volt idén szerencsénk.

A három palackot összesen 12 500 forintért vettük a Bortársaságnál.

Fotók: gusto.hu