A kadarka a legviccesebb bor

2021. 11. 20., 12:02
A hét bora
3944

Ma van a kadarka napja. Ebből az alkalomból felidézem legemlékezetesebb kadarkaélményemet.

Haydn vagy Mozart egy-egy futamán volt, hogy hangosan felnevettem. De hogy egy bor megnevettessen, arra még nem volt példa. Pláne, hogy egy kadarka. 

Sosem értettem a kadarka mítoszát-pátoszát. Értetlenségem igazolására mindig az agyonidézett Márait hívtam segítségül, aki a legszellemesebb diagnózist állította fel: "bornak nem igazi bor, de italnak enyhe és szórakoztató".

Most viszont ellenem fordul ez a mondat. 

Mert egy olyan kadarka jött szembe velem, amitől seggre ültem.

Mondom, hangosan felnevettem, amikor beleszagoltam a pohárba. 

Illyés Kúria Bio Kadarka 2015 Dr. Illyés Miklós három hektáros szekszárdi, Porkoláb-völgyi bio ültetvényéről. Azt olvasom a címkén, szűretlen. Meg hogy minimális beavatkozás, kézi szüret, kádban erjesztve és csömöszölve, a 6-os számú, mecseknádasdi hordóban érlelve. Nem süket duma!

Szóval „bornak nem igazi bor”. A gyümölcsössége annyira tömény és intenzív ugyanis, hogy valóban túlmutat a borszerűségen. 13-as alkoholja ellenére az alkoholnak szinte nyomát sem lelem. A hatását sem érzem. Pedig már túlvagyok a palack felén, basszus. És bár a színe alapján inkább piros, mint vörösbor („italnak enyhe”), mégis van teste, húsa, rostja, mintha málnát, cseresznyét, meggyet, ribizlit és áfonyát gyúrtak volna egybe („szórakoztató”). 

Igen, most megvan. Az illat és íz tisztasága érintetlen természetet idéz. Savai robbanós cukorkát játszanak a szájban. A korty nem le, hanem felcseng. Felkiáltójel ez a bor a kadarkák – számomra eddig – unalmas és túlhájpolt világában.

Ez a bor visszaadja a lejáratot kézműves szó jelentését. Drukkolok, hogy Dr. Illyés Miklós ezt meg tudja ismételni. Vagy akár megugrani.