Boldog az az ember, akinek ez lehet az első tokaji borélménye

2023. 07. 05., 21:25
A hét bora
12770

Egy barátom mutatta, természetesen vakon, vagyis hozott pohárban egy átlagos színű fehérbort és azt mondta:

- Na, te nagyokos, ha kitalálod, mi ez, fizetem a Gourmet-n minden fogyasztásodat. 

Az ajánlat meglehetősen csábítóan hangzott. Meg hát szeretem az ilyen kihívásokat. A körülmények persze nem voltak éppen optimálisak ahhoz, hogy kvázi egy rögtönzött Master of Wine vizsgát tegyek, ahol ugye a világ összes bora közül kell kitalálnod, melyik pörög épp a poharadban. 

Az első szippantásra kiderült, hogy tokaji édesborral van dolgom. Pipa.

Illatában rózsa, hársfavirág, fehér orgona, lime, citrom, őszibarack, körte, sárgadinnye, csak hogy főbb vonalakban felvázoljam. 

Ízben visszaköszön az illat valamennyi alkotórésze, de a prímet a citrusfélék viszik. 

A szerkezete egész különleges. Ropogós, de mégis lágy szövetű, acélos, feszes, hűvös textúra, ugyanakkor minden korty olvadékony. 

Elbűvölő, kedves, lezser, friss, parfümös, artikulált, a termőhely ásványiságát is felmutatni képes, figyelemre méltó bor, összegeztem.

- Na, jó, de melyik pincészettől? Csak akkor áll az ajánlatom, ha kitalálod a pincészetet. 

Abban valahogy biztos voltam, hogy nem kistermelő borával van dolgom. Ebben a barátom is megerősített. De bevallom, sosem találtam volna ki, hogy a Grand Tokaj 2021-es Late Harvest, azaz késői szüretelésű küvéjével van dolgom. 

Pláne előbb fejtek száz kiló szárazbabot, mint kitalálom, hogy a sárgamuskotály, a hárslevelű, a furmint 33, 33 százalék arányban osztozik színen, illaton, ízen, testen textúrán, egyebeken. 

A kalapom viszont megemelem, mert cukortartalom (124,3 g/l), alkoholtartalom (10,41%), titrálható sav (7,04 g/l) és  cukormentes extrakt tartalom (30,3 g/l ) ritka kifinomult egyensúlyát mutatja a bor. 

Amikor az árával szembesülök, az az igazi döbbenet. A tokai aszúk méltán csillagászati árai mellett ezért a borért kicsengetni 2000-2500 forintot tényleg vicc kategória. 

Úgyhogy nem is bántam annyira, hogy a barátom végül nem fizette a Gourmet fogyasztásom cechjét. 

A bort többször is visszakóstoltam, és azóta is ajánlom boldog boldogtalannak, aki a tokaji édesborok világához keresi az első lépcsőfokot. Boldog az az ember, akinek ez lehet az első tokaji borélménye.

Fotók: gusto.hu