Az ilyen bor mutatja meg az olaszrizling valódi nagyságát

2023. 07. 20., 21:28
A hét bora
21477

A Szent György-hegyen nyaralunk az Itt és Most apartmanok egyikében, a tiny house-nak is beillő Laci bácsi présházban.

Vendéglátónk nemcsak a csöppnyi lak berendezéseit válogatta össze képzett lakberendezőket is maga mögé utasító kifinomult ízléssel és otthonteremtő esztétikával, de a hegyen működő neves borászok pincéiből is értő módon prezentált egy csokorra valót. 

Legnagyobb élményünk - itt és most - Ujvári Vivien 2021-es Szent György-hegy Olaszrizlingje.

A fiatal és tehetséges borász erényeit legutóbb a Barta-aszúk elemzésekor méltattuk. 

Bár Vivien Tokaj-hegyalján él és dolgozik, gyökerei a Szent György-hegyhez kötik. Raposkán nőtt fel és édesapjával karöltve alig több mint fél hektáron szürkebarátot és olaszrizlinget művel, mindkettőből referencia értékű borok készülnek. 

Egy interjúban mesélte, hogy szakdolgozatát a Szent György-hegyről írta, szerette volna megérteni, miért különleges az élővilága, a talaj, miért a mostani szőlőfajták teremnek ott. Arról is beszélt, hogy a hegy talajadottságai vitán felül állnak, hab a tortán, hogy a bazaltorgonák nyáron hűtik a környezetet, míg télen fűtenek.

A fagyérzékeny szőlőnek ez kifejezetten jó, ez az egyik oka, hogy a Szent György a két magyar hegy egyike, amit teljesen körülölel a szőlőkultúra. A másik a szintén vulkanikus Somló. 

Azt már mondanom se kell, hogy Vivien organikus szemlélettel közelít a szőlőhöz és a borhoz is. 

Ez a 2021-es Szent György-hegyi Olaszrizling a fajta egyik legszebb, etalon értékű példánya. 

Illata meglepően dús és intenzív, tele fehér húsú gyümölcsökkel és fehér virágokkal. 

Ízben részletgazdagon kibomlanak az illatban felfedezett gyümölcsös és virágos aromák. Alma, körte, őszibarack, lime, grapefruit és fehér ibolya, diszkrét parfüm a bor testén.

A széles, krémes, savakkal finoman cizellált korty lecsengésében az ásványok és a mandula kesernyéje találkozik artisztikus összhangot alkotva. 

Az ilyen műgonddal készített borok mutatják meg, hogy az olaszrizlingben is ott figyel a csendes nagyság.