Nálunk már megjött a Jézuska, és Barta-aszúkat hozott

2020. 11. 28., 18:28
A hét bora
4907
By

Fura szitukat produkál a járvány. Mivel a jól bevált közösségi borkóstolós performanszok bizonytalan ideig szünetelnek, úgy tűnik, a borok mennek Mohamedhez. Pontosabban a borszakíróhoz.

Szívünkön viseljük a koccints aszúval projektet, persze hogy igent mondunk arra a kérdésre, küldjenek-e a szervezők a Barta-aszúkból mintákat. Az online kis egy decis kóstolási mintákra gondolva ez igazán nem ciki. Aztán meglepődünk, amikor a futár beállít négy palack 100 ezer forintnyi aszúval. Igaz, hogy 0, 375 dl-es mindegyik, de akkor is.

Serpico harcol bennünk egy egész korrupt rendőrőrssel szemben. Végül győz a szakmai kíváncsiság.

A 2013-as aszúkat még Homonna Attila készítette, 2016-tól Ujvári Vivien a Barta pincészet borásza. Bár mindketten az úgynevezett új stílusú aszúk élharcosai, a ’13-asok már magukon viselik az aszalt gyümölcsös jegyeket, míg a ’16-os, ’17-esben inkább a citrusos illat- és ízkarakter dominál.

De nemcsak fiatal koruk, hanem Vivien szakmai döntései miatt. Vagyis ugyanarról a történelmi múlttal bíró, rendkívüli dűlőről (Öreg király) több stílust is fel lehet mutatni. És ez bizony a borász védjegye.

Középen Ujvári Vivien

Vivien saját bevallása szerint tudatosan törekszik a frissesség megőrzésére. A stílus nyilván évjárat függő, az viszont már technológia és hozzáállás kérdése, hogy igyekszik az aszút úgy eljuttatni a palackig, hogy közben a lehető legkevesebb oxidáció érje.

Már az alapbor erjesztése is úgymond hidegen (13-17 fokon) történik, közben arra is nagyon figyel, hogy 9-12%-os borral öntse fel az aszúszemeket, ami arra bőven elég, hogy kioldja a savat és a cukrot, viszont ne roncsolja az amúgy vékonyka héjat, vagyis túl sok csersav ne kerüljön a cuccba.

Öreg király-dűlő

A préselésnél is bőven elég számára a 0, 2-0, 5 bar, minek nyomná meg 2 barral, hogy még több csersav ázzon ki. Vivien a hordós erjesztésnél is hűtést alkalmaz, a hordókat pedig két hetente színig tölti, hogy ebben a fázisban is kiküszöbölje a felesleges oxidációt.

Na, ennyit a szakmázásról.

Hogy miért kerül 35 ezer forintba egy 0, 375 dl-es 6 puttonyos Barta-aszú? E lángoktól ölelt kis ország valóságában igazán jogos kérdés.

Íme néhány infó, mi munka van mögötte: az ültetvény 343 méter magasan, 65%-os dőlésszögével nem éppen a legkönnyebben megművelhető területek egyike. A legszorgosabb kezek is egy nap alatt maximum 5-8 kg aszúszemet tudnak innen kicsipegetni. Ezt munkát ezen a területen tényleg rendesen meg kell fizetni. A történelmi dűlő presztízse, több évszázados első osztályú besorolása már csak hab a tortán.

Kóstolási jegyzetek

2017 6 puttonyos

Színe, illata alapján első blikkre akár rajnai rizlingnek is nézhetném. Ha nem lenne ott benne a tokajiság védjegye, a botrytisz lehelete.  Illatában fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, akácméz, finoman villan a hordó, aztán virágpor, citrus dögivel, ananász, fűszerek, szegfűszeg. Krémes-mézes textúra, elegáns, könnyed, légies, mégis fajsúlyos. Lecsengésében sós aromák, kövek, méz, virág, gyümölcs.

2016 6 puttonyos

Száz százalék furmint. Pazar illat, citrusarzenál ízben is. Finom vajas, elképesztő test, struktúra, szerkezet. Sűrű, mintha extra szűz olívaolaj lenne. Anyagszerűsége feloldódik a virágos-gyümölcsös aromákban, akác, fehér orgona, citrus, lime, halványan viasz. Savasabb, mint a ’17-es, utóízében és szárazpróbájában a citrusok szétfeszítik a poharat. Karakterében talán a ’99-es aszúkhoz fogható. Egyszerre vad és elegáns. A Decanter Worlds Wine Awards versenyen platina díjat nyert.

2013 6 puttonyos

A klasszikus, de új stílusú aszalt gyümölcsös jegyek itt jelennek meg. Semmi oxidáltság, ellenben komplexitás, sárgabarack, őszibarack, leheletnyi dohány, elképesztő lágy, de mégis vitális, citrusos felhangokban gazdag szerkezet és utóíz. Másnap dohány, füge, datolya, föld, avar, gomba, naspolya. Az ősz kvintesszenciája. Lecsengésében füge, mazsola, datolya és sós-köves aromák. Szárazpróbájában kínai fekete tea.

2013 6 puttonyos válogatás

100 százalék furmint. Az aszúszemek 24 órán át áztak furmint mustban. Szerednyei hordókban erjedt. 245 gramm/liter cukortartalmát ásványos jegyei balanszírozzák. A legszebb hordók házasítása. Világos arany színe ellenére elképesztő illat- és ízmélység. Aszalt gyümölcsök (sárgabarack, ananász, grapefruit), méhviasz, virágpor, virágméz. Nagy, bársonyos test. Utóízében, minél többet levegőzik, annál gyakrabban villan meg az Öreg király-dűlő ásványossága.

Borfotók: gusto.hu