Csodálatos magyar pinot noirra bukkantunk
Ha van borfajta, amit sosem fogok megérteni, az a pinot noir. Mármint a magyar pinó.
Szökőévente egyszer akad a horgomra hazai nagy élmény. Idén tényleg szökik az év, talán ezért dobta a gép ezt a pazar tételt.
Az Etyeki Kúria 2020-as Pinot Noirját pörgetem a poharamban, és hát odáig vagyok, meg vissza.
Az Etyeki Kúria 2001-ben elsőként telepített pinot noirt a borvidéken. Az elmúlt húsz évben bebizonyította, hogy nem tévedett, a fajta otthon van a mészköves, viszonylag hűvösnek mondható borvidéken.
Ha volt valaha magyar pinó, ami nyolc napon túl gyógyuló élményt okozott, az a St. Andrea pinók mellett az Etyeki Kúria számlájára írandók.
A színe a fajtánál megszokottnál egy árnyalattal mélyebb-vörösebb.
Karakteres, intenzív, meleg tónusú illatában a lila virágok mellett felvonultatja az érett piros bogyós gyümölcsöket.
A magas alkoholfok (14, 5%) és a meleg karakter ellenére stílusában követi a burgundi etalonokat. Kifinomult egyensúly, okos savak, elegáns struktúra.
A test sűrű szövésű, a korty lágy és hosszan cseng le az íz, amiben a cseresznyés gyümölcsösség mellett ásványosság és leheletnyi grafit is szóhoz jut.
A legfrissebb tétel a piacon a 2021-es pinó, amit szintén megkóstoltunk, egyébként még burgundisabb, hűvösebb, még gyümölcsösebb és a savai is markánsabbak, jóllehet nagyon üdítőek.
Az egyensúly itt is tanítanivaló.