Ez a bor több mint furmint

2022. 02. 14., 16:17
A hét bora
4658

A magyar nyelv szereti az alliterációt, talán ezért lett a furmint hónapja a február. Mindegy is, a lényeg, hogy ilyenkor mi is engedünk a kísértésnek és kipattintunk pár palackot, amin a furmint szó szerepel.  

Az első ilyen próbálkozásunk a hónapban Bott Frigyes 2020-as Bio Furmintja. 

Nem titok, midig rajongtunk Frici boraiért, amióta pedig teljesen áttért a biodinamikára, ez csak fokozódott. 

Frici a Duna és a Garam között fekvő muzslai borvidéken működik, bár szerintünk nem akad olyan hazai borrajongó, aki ne ismerné. 

A furmintot egész fürtösen préselte, spontán erjesztette, végül szűrés nélkül palackozta. 

Bár nem áztatta a gyümölcsöt héjon, a bor színe mégis elképesztően mély, finoman opálos, sűrű, súlyos, olajos cseppekben folyik le a pohár falán. 

Hűvös, tiszta illatában a fajta háttérbe szorul, vakon kóstolva legalábbis nem egykönnyen vágnánk rá, hogy furmint. Ingerenciánk sincs a fajtajegyeket kutatni, a bor annyi más izgalmat és elmélyülésre csábító aromát tartogat.  

Sokkal inkább szól a termőhelyről, a mikroklímáról, a szőlőtermesztés metódusáról, a gondos, valóban kézműves feldolgozás finom nüánszairól, mint arról, hogy eminens módon felmondja a fajtáról eddig megtanult tudnivalókat. Ez a bor több mint furmint. 

Bár vannak csodálatos fajták és tényleg óriási tapasztalat a fajtajelleg keresése és élvezete, számunkra a legnagyobb élmény, amikor egy bor túlmutat saját keretein, vagyis képes átlépni a saját árnyékát. 

A megszokott, fejünkben, ízlelőbimbóink emlékezetében élő borképleteken túlmutató élményt ad ez a bor. Egy kicsit újratanítja, mi is az a bor. 

Intenzív illatában tobzódnak a fehér húsú gyümölcsök, zöldteás jegyek, a menta, némi frissen szedett gyógynövény és ásványosság. 

A korty gazdag, üdítő, friss, citrusos savakkal, húsos, harapható, magát a szőlőt is megidéző aromákkal. 

Ja, és burgundis pohárban sokkal jobban érvényesül, mint a képen látható karcsú kehelyben.

Fotók: gusto.hu

A bor lelőhelye: www.bortarsasag.hu