Ez a hétéves villányi vörös nagyon él

2022. 04. 11., 19:47
A hét bora
3435

Bock József anno a fél országot megfertőzte saját(os) ízvilágával. Stílust teremtett. 

Ha jól emlékszem, 1981-ben kezdte a pályát, ’87-ben tette le az asztalra első palackos borát, máig megkerülhetetlen alakja borvilágunknak.

A 2000-es év minden tekintetben fordulatot hozott, nem csak a Bock pince, hanem egész Villány életében. A meleg rekord korábban sosem látott érettséget produkált a szőlőben, a borok karaktere megváltozott. A tanninok lekerekedtek, a struktúra bársonyosabbá vált, a gyümölcsösség felerősödött. Európai mércével is profibb borok kerültek ki a pincészet falai közül, nem utolsó sorban a ’99-ben munkára fogott modern technológiának köszönhetően. 

A Bock-boroknak jót tesz az idő, a 2015-ös Royal Cuvée 7 évesen csodás állapotban van. Máig a széles Bock-szortiment egyik kiemelkedő darabja.

Pikantériája, hogy bordeaux-i és burgundi fajták elegye. Ritkán ilyen szerencsés ez a párosítás. A cabernet-k, a merlot, syrah és a pinot noir azonban békésen megfér egymás mellett.

Az idő egyedül a bor színén látszik, finoman már megjelent benne a téglavörös árnyalat.

Illata hűvös, csipkebogyó, mediterrán fűszerek, aszalt szilva vezetik az orrot.

Ízében a fahordós érlelés jegyei nem tolakodóak, a vanília, kávé és csokoládé diszkréten a háttérben marad. 

Tanninjai szelídek, savai feszesek, a korty vitális és ízgazdag. Nagyon él a bor, nagy élmény. Burgundi kehelyben még többet mutatott magából.

Fotók: gusto.hu