Ez a magyar pinot noir két nemzetközi versenyen is dobogós lett
A pohárban az Etyeki Kúria 2018-as Pinot Noirja.
Aranyat kapott a 2021-es Concours Mondial de Bruxelles, bronzot a Decanter - World Wine Awards megmérettetésen.
A bor hamarosan idehaza is debütál, megjelenés előtt - meglepetésünkre - kaptunk belőle egy palackkal.
A bort a pincészet véletlenül rossz címre küldte, a legforróbb napokon hányódott a futárszolgálatnál, mire végre nálunk landolt.
Meglepő módon egyben van, csak a címkéjén esett némi folt.
Az Etyeki Kúria 2001-ben elsőként telepített pinot noirt a borvidéken. Az elmúlt húsz évben bebizonyította, hogy nem tévedett, a fajta otthon van a mészköves, viszonylag hűvösnek mondható borvidéken.
Nemrég megénekeltük a 2016-os Pinot Noir Válogatást.
Az nem volt kérdés, hogy az etyeki pinot noir csúcsborban nagyot villant. De azt sose gondoltam volna, hogy a kvázi alapbor nemzetközi szinten is képes ilyen eredményt produkálni.
Ugyanakkor persze nincs min csodálkozni, hiszen Mérész Sándor a borvidék egyik legtehetségesebb borásza. Borain keresztül évjáratról évjáratra rácsodálkozunk arra, hogy Etyekben micsoda lehetőségek vannak.
Ez a 2018-as Pinot az egyensúlyával fog meg. Illat, íz, sav, tannin, lecsengés nagyon egyben van.
Illatában az érett piros-fekete bogyós gyümölcsök szétszálazhatatlan kevercse, de ott az ibolya és az avar is, mint kvázi fajtajegyek.
A korty egyszerre lágy és feszes, mondhatni, rugalmas.
Pinot noirhoz és a termőhelyhez képest meglepően meleg a karaktere, ami ugyanakkor nagyon kedvessé teszi.
Mestermunka, nem kérdés.