Ez a szekszárdi cabernet franc 2000 forintért ingyen van

2022. 01. 22., 18:40
A hét bora
6442

Továbbra is kitartóan vadásszuk a kiemelkedően kedvező ár-értékű borokat, és most újabb gyöngyszemre bukkantunk. 

Az Aldi borospolcán figyelt 1999 forintért ez a 2018-as Vesztergombi Cabernet Franc. 

Vesztergombiék a rendszerváltás utáni magyar minőségi borforradalom élharcosai. Apa és fia (Ferenc és Csaba) az egyik legrégebbi szekszárdi bortermelő családként vállvetve küzdött és küzd máig a borfronton. Többek között nekik köszönhető, hogy a szekszárdi borokat ma már a villányiakkal egy szinten emlegethetjük.

Különösen érdekes ez a cabernet franc esetében, amit Villány abban a pillanatban lestipistoppolt, amikor anno 2000-ben Michael Világhírű Borszakíró Broadbent kijelentette, hogy a fajta Villányban megtalálta természetes otthonát. Ez persze nem jelenti azt, hogy Szekszárdon ne lehetne csudaszép cabernet franc-okat világra segíteni. 

Ez a 2018-as épp ilyen, hangsúlyozzuk, ár-érték viszonylatban. Ami nálunk azt jelenti, hogy illatban, ízben, élményben mindig többet nyújt a palack tartalma, mint azt az adott árkategóriában megszokhattuk. 

Színe pöpec, téglavörösbe hajló, a négy év egyedül itt érhető tetten. 

Illatban könnyedség, elegancia, intenzív gyümölcs és fűszeraromák kibogozhatatlan elegye. 

A fajtajelleg kikiabál a pohárból: fekete bors, lila virág, feketeribizli, piros és fekete áfonya, étcsokiba forgatott liofilizált málna, finom kakaópor. A nagy hordó aromái 18 hónap alatt olyan intelligensen integrálódtak, hogy megfoghatatlanok. 

A korty puha, szelíd tanninokkal tűzdelt, vitális, friss, főleg feketebogyós gyümölcsöktől roskadozik, de ott a lila virág, a minőségi étcsokoládé, a feketebors és sejtésszerűen a medvecukor is. 

Kisbor a nagybor ígéretével. Momentán ennél több nem kell.