Ezért a rozéért csak rajongani lehet

2021. 05. 21., 22:51
A hét bora
3529

Ragyogó, elegáns, tiszta, nemes, ezek a jelzők jutnak eszembe, pedig még csak a színét csekkoltam. Illatára és ízére mindez hatványozottan igaz. A Vylyan pincészet ritka szép, különleges rozéval lepte meg rajongóit. Rozé Variáció 2020.

Illata nem parfümösen tolakodó, hanem diszkréten gyümölcsös-virágos-fűszeres. Őszibarack, málna, rózsa, menta szétszálazhatatlan együttese.

A korty tartalmas, ízgazdag, az illat tökéletes leképezése. Hűvös karakter, finom tannin, barátságos savak. Ez nem az a tutti-frutti szörp rozé, ez komoly, hordót is látott bor. Ízben a fűszeresség is játszik, a menta is felerősödik. Csupa elegancia.

A bor háttere: Syrah (89%) és kékfrankos (11%) házasítása. A színmustot ülepítés után hűtve erjesztették. Az erjesztéhez kizárólag bio élesztőt és tápanyagot használtak. Az erjedést követően a bort kén nélkül seprőn tartották 5 hónapig, ezzel párhuzamosan a tétel 30%-át sokadik töltésű magyar tölgyfahordóba fejtették.

A hordós és a tartályos érlelés során a seprőt heti rendszerességgel kevergették. Az érlelés végén a borokat egy tartályba fejtették, minimálisan derítették, majd üvegdugóval lezárt palackba töltötték.

A palack megjelenése tökéletesen közvetíti az igényes beltartalmat.

Mindez 2490 Ft-ért igazán méltányos.