Ezzel a borral kezdődik a nyár

2021. 05. 09., 13:57
A hét bora
4371

Mi a nyarat évek óta onnan számítjuk, amikor kipattintjuk az első üveg 100% Balatont.

Ez most épp mára esett. Tombol a május, a virágokból megszülettek az első gyümölcskezdemények, a levegő pedig éppen olyan illatos, mint ez a pohár bor.

A paloznaki Homola pincészet alapbora első megjelenésétől kezdve évjárattól függetlenül mindig ugyanazt a magas minőséget hozza.

Soha nem ugyanolyan, de mindig pontosan felismerhető. Stílusát készítőjének, Homonna Attilának köszönheti, aki - erdőbényei saját borászata mellett - a Homola pincészet frontembere.

Attila azt mondja, számára alapállás, hogy az alapborok is legyenek nagyon jók. A ’20-as egyébként nagyon hasonlít a ’19-eshez, mindkét remek évjárat szuper érési állapotokat teremtett.

A 2020-as 100% Balaton, mint mindig, most is tramini (50%), szürkebarát (20%) és olaszrizling (30%) kényes egyensúlyára épül. 

Illatában a tramini rózsája dominál, de ott egy kis zöld mandulahéj az olaszból és a gyümölcsös „édes” érzet a szürkebarátból.

A 3-4 gramm maradékcukor a zamatot fokozza, a csiszolt savak üdén-frissen tartják az ízképet.

Ahhoz képest, hogy üdítően 12, 5% az alkoholja, és ahhoz képest, hogy a könnyű, egynyári borok egyik etalonjáról van szó, most mintha teltebb, vastagabb lenne, mint korábbi évjárataiban.

Fotók: gusto.hu