Figula új megvilágításba helyezi a vörösbort
Azt, hogy a Balaton északi partja vörösborban is király, ma már senkinek nem kell bizonygatni.
A Figula pincészet az elmúlt tíz évben rendesen odatette magát, hogy bebizonyítsa, a Balatonfüred-Csopaki borvidék ebben a műfajban is képes valami egyedit felmutatni.
Figula új megvilágításba helyezi a balatoni vörösbort. A fa nem játszik, nincsenek benne barrikos túlzások. Tölgyíz, füst, csoki, pörkölési aromák, isten véletek. Nem lekváros, nem is aszalt gyümölcsös.
Ellenben vannak fűszerei (például menta) és friss gyümölcsei: cseresznye, meggy, áfonya, szeder, kedves savai és még kedvesebb tanninjai.
A 2016-os Dörgicsei Merlot ilyen.
Soha meg nem mondanám, hogy merlot. Őszintén szólva nem is érdekel. Nem vagyok fajtafetisiszta. Ha a bor valóban a termőhelyről szól, miért keresném benne más vidékek merlot-arcait?
Itt az ásványosság az úr, feszes a szerkezet, hűvös az illat és az íz.
Egyensúly van benne, könnyedség, elegancia, profizmus, korszerű tudás, vagányság.
4000 forintért vettük a Bortársaságnál.