Ilyen a bikavér, ha szekszárdi
Maga a bikavér elnevezés az irodalomtörténet tanúsága szerint Garay János szekszárdi költő tollából fakadt.
1846-ban írt „Szegszárdi bordalában” hasonlította először a szekszárdi vörösbort a bika véréhez.
Szekszárd volt tehát a bikavér őshazája, de a politika beleszólt, a ’60-as évek végén egy huszárvágással megoldotta a kérdést, a Bikavér csakis egri lehet, pont.
Csak 1990 óta használhatja Szekszárd ismét hivatalosan a bikavér nevet.
A szekszárdi bikavér rangjának visszaállításában Taklerék oroszlánszerepet játszottak.
A bikavér szabályzat kidolgozásában is övék a vezető szerep.
A 2016-os Szekszárdon kiemelkedő évjáratnak számít.
Ez már az illatban tetten érhető: gyümölcsök és fűszerek vitális egyensúlya.
Fekete ribizli, erdei gyümölcsök, dohány, csokoládé és mentalevél.
Íze: lágy tanninok, finom savak, sűrű textúra, bársonyos-gyümölcsös, széles felület.
51% kékfrankos, 20% merlot, 13% cabernet franc, 7% cabernet sauvignon, 5% kadarka, 4% syrah mesterien centírozott elegye.
Az alapanyag a Hidaspetre, Várdomb, Alónána, Strázsa-hegy, Decsi-hegy dűlőkben termett.
15 hónapig érlelődött 85%-ban másod-, illetve harmadtöltésű, 15%-ban új, 500 l-es magyar és francia tölgyfahordókban.
A korty hosszú és elegáns, csupa élet, csupa bódító, otthonos melegség. Ilyen a bikavér, ha szekszárdi.