Jelentkezzen, aki ivott ennél jobb magyar kékfrankost!

2017. 05. 28., 11:00
A hét bora
10510
By

Van egy barátom, aki gyűlöli a magyar kékfrankost.

Bármelyiket mutatom neki, diszkréten elnézést kér, kimegy a konyhába, kiönti a csapba. Ja, hát durva, de a barátom. Mit tegyek?

Egy idő óta gyakorlatilag sportot űzök abból, hogy megtaláljam számára az igazit.

Végső elkeseredésemben tegnap kinyitottam Karner Gábortól két kékfrankost. A 2013-as Tavasszal a Földet és a 2012-es Vitézek földjét.

Döbbenet ül ki a barátom arcára, amikor beleszagol a Tavasszalba. Percek múlva ez szakad ki belőle:

− Ugye most szivatsz. Ilyen összetett illatot nem hogy magyar kékfrankosban, de magyar vörösborban is csak ritkán találok. Micsoda gyümölcstobzódás! Meggy, málna, cseresznye, piros áfonya, tényleg szinte érzem a számban a gyümölcshúst. Leheletnyi, szépen integrálódott fa, és elképesztően finom fűszeresség. Meg talán egy kis ibolya. A tanninja barátságos, a savai intelligensek, a korty hosszú. Micsoda egyensúly, öregem! Pazar ez a vitális, friss, lila szín is. Mondd már meg, mi ez a bor?

− Előbb mutatok még valamit. 

Odadugom az orra alá a 2012-es Vitézföldet. Látom, nem tud betelni az illatával. Gügyögve becézi a poharat, magában motyog. Negyed óra is eltelik, mire átszellemült arccal megszólal:

− Ilyen intelligens magyar kékfrankost életemben nem pipáltam. Ez olyan, hogy tanítani lehetne a nemzetközi borakadémiákon. Sűrű és koncentrált, már a színén is látszik, basszus, szinte fekete. Mégis olyan könnyen iható. Tölts még, légy szíves! Kösz. Érett gyümölcsösség, de nem lekvár. Fekete szeder, fekete áfonya, túlérett cseresznye-meggy, szilva. Nem tudom, mennyi az alkoholja, de egyáltalán nem játszik. (Mellesleg 14%). Puha tanninok, esztergált savak, igazából mind szerkezetben, mind ízintenzitásban valósággal túlmutat a megszokott borképleten. Mintha egy újabb dimenzióját nyitná ki annak, amit bornak nevezünk. Le vagyok nyűgözve. Most már mondd meg, mi ez.

Megmondom.

− Merre van a Mátra? − kérdezi hirtelen.

− Arra!

A Mátra felé fordul, magasba emeli a poharat és felkiált:

− Le a kalappal Karner Gábor előtt! Jelentkezzen, aki ivott ennél jobb magyar kékfrankost!