Még mindig izgalmas ez a régi nagy klasszikus

2020. 10. 26., 17:16
A hét bora
5757
By

Mázlim volt, az érdi Tescóban féláron, mindössze 2000 forintért sikerült levadásznom egy régi nagy klasszikus, Thummerer mester 2016-os Superior kategóriájú Egri Bikavérét.

Thummerer Vilmos nevét a rendszerváltás után a villányi sztárborászok nevével együtt hamar megtanultuk. Koncentrált vörösborai etalonnak számítottak.

Vili Papa cuvée-jét máig legnagyobb vörösboros élményeim vitrinében őrizgetem.

A bikavér superior kategória 2002-ben lépett életbe, ha jól emlékszem, Thummerertől a 2006-os volt, amit utoljára kóstoltam.

Azóta egyetlen bora sem fordult meg a poharamban, úgyhogy a régi időket idéző izgalommal pattintottam ki a dugót a palackból.

Mély, érett szín.

Illatában ott kavarog őszi avar, föld, piros bogyós gyümölcsök, integrálódott hordó, fűszerek, menta, csokoládé.

A tanninok odateszik magukat, de nem élnek külön életet az ínyen és a szájpadláson, egy-egy pillanatra felhorgadnak, aztán visszazuhannak a gyümölcsösség mindent átfogó hullámaiba.

Vitális, friss savak a hordós érlelés letisztult jegyeivel. Old school, de ebben most kivételesen nincs semmi pejoratív. Mert jól iható, nem akar a töménységével hódítani és nem nyomja agyon a hordó.

Másnap: piros bogyós gyümölcsök, menta, ánizs, negro, itt-ott reszelős tanninok. A korty szemcsés, szűretlen gyümölcslé, széles, anyagszerű textúra.

Még tud fejlődni, még van benne erő, energia.

Kellemes meglepetés. Nem. Annál is több.

Képek: gusto.hu