Még mindig izgalmas ez a régi nagy klasszikus
Mázlim volt, az érdi Tescóban féláron, mindössze 2000 forintért sikerült levadásznom egy régi nagy klasszikus, Thummerer mester 2016-os Superior kategóriájú Egri Bikavérét.
Thummerer Vilmos nevét a rendszerváltás után a villányi sztárborászok nevével együtt hamar megtanultuk. Koncentrált vörösborai etalonnak számítottak.
Vili Papa cuvée-jét máig legnagyobb vörösboros élményeim vitrinében őrizgetem.
A bikavér superior kategória 2002-ben lépett életbe, ha jól emlékszem, Thummerertől a 2006-os volt, amit utoljára kóstoltam.
Azóta egyetlen bora sem fordult meg a poharamban, úgyhogy a régi időket idéző izgalommal pattintottam ki a dugót a palackból.
Mély, érett szín.
Illatában ott kavarog őszi avar, föld, piros bogyós gyümölcsök, integrálódott hordó, fűszerek, menta, csokoládé.
A tanninok odateszik magukat, de nem élnek külön életet az ínyen és a szájpadláson, egy-egy pillanatra felhorgadnak, aztán visszazuhannak a gyümölcsösség mindent átfogó hullámaiba.
Vitális, friss savak a hordós érlelés letisztult jegyeivel. Old school, de ebben most kivételesen nincs semmi pejoratív. Mert jól iható, nem akar a töménységével hódítani és nem nyomja agyon a hordó.
Másnap: piros bogyós gyümölcsök, menta, ánizs, negro, itt-ott reszelős tanninok. A korty szemcsés, szűretlen gyümölcslé, széles, anyagszerű textúra.
Még tud fejlődni, még van benne erő, energia.
Kellemes meglepetés. Nem. Annál is több.
Képek: gusto.hu