Öt dűlős és egy hegybor mutatja meg az olaszrizling igazi arcát

2024. 01. 20., 16:10
A hét bora
22142

Sokat köszönhetünk Figula Misinek, aki túl a harmincadik szüreten, apja nyomdokain haladva, horizontális és vertikális irányba is évjáratról évjáratra árnyalja, finomítja az olaszrizlingről alkotott képünket. 

Dűlőszelekciós fadobozának 6 palackja egy-egy terroir-tanulmány, mindegyik kicsit más megvilágításban mutatja meg a fajta, a talaj, a mikroklíma és a borász együttműködésének gyümölcsét.

Emlékszem, Matt Kramer amerikai borkritikus a 2011-es Pannon Bormustrán egyszerűen lesöpörte az asztalról magát az olaszrizlinget, mondván, ilyen jelentéktelen fajtába nem érdemes energiát és pénzt ölni. 

Hogy Kramer nem korunk Nostradamusa, az ennyi idő távlatából sem szorul bizonyításra. Ha megkóstolná ennek a doboznak a tartalmát, ma talán másképp vélekedne.

A 2022-es extrém hőhullámaival idegtépő évjáratnak bizonyult. Figuláék mindent elkövettek, hogy a hőgutától megóvják szőlőiket. Amikor másoknál augusztusban elszakadt a cérna és szüretelni kezdtek, ők még feszülten, de kivártak.

Megérte. Szeptembertől novemberig érett, egészséges gyümölcsöt erjeszthettek borrá, melyek mindent elmondanak az olaszrizlingről. 

Öt dűlős és egy hegybor került végül a válogatás dobozba.

Figula Olaszrizling 2022

Alapbor, de milyen! Kategóriáján messze túlmutatva illatban, ízben, struktúrában koncentráltabb, sűrűbb, komplexebb, mint amit ebben a műfajban megszoktunk. Illatában a citrusos-zöldalmás-őszibarackos aromák mellett fehér virágok, mandula és ásványok versenyeznek. Az íz (zöld mandulahéj, sósság, őszibarack) négyzetre emeli az illatot, a struktúra meg olyan krémes és vastag, hogy Kramer is seggre ülne tőle. Tanítani való savait extra hosszú lecsengés kíséri. 

Száka Olaszrizling 2022

Intenzív gyümölcsökkel indul a korty, azon ritka borok egyike, amelyben a szőlő aromái direkt módon megmaradtak. Ez az intenzív gyümölcsösség csak a korty lecsengésében vált át finom sósságba, mandulába, a távolból visszaintegetnek a zöldfűszerek. Kedves, elegáns, törékeny alkatú bor. Spontán erjedt 10 hónapig 10 hektós hordókban.

Sóskút Olaszrizling 2022

Meleg, mézes, virágporos, sós illat, de nem botritiszes. Őszibarack, mandulahéj, fűszerek, gyógynövények, finom savszerkezet, puha test. Másnap még jobban kinyílik: fehér virágok, őszibarack, alma, zöldfűszerek, citrusok és citromkrém. Finom mandulás kesernye végig a hosszú kortyban, majd ásványos-sós lecsengés. Kevéske maradékcukor mintha ellenpontozná a savakat.

Gella Olaszrizling 2022

Mézes-sós-virágos illat, ízben, ásványos, sós, zöld és sárgaalma, mandula köszön vissza. Az intenzív gyümölcsösség a korty közepén átfordul, és onnantól a mandulás-sós ízek kerülnek felülre. Tömören indul, krémesen folytatódik, aztán olajos, a korty vége selymes, lágy. Játékos, folyton változó, de mindig izgalmas savak.

Erdőszéle Olaszrizling 2022

A sorban az egyik legcizelláltabb darab. Sokrétű, szofisztikált, egyszerre hűvös és meleg karakterű, izgalmas savakkal, leheletnyi maradékcukorral, krémes szerkezettel. Illatában a fehér húsú gyümölcsök (őszibarack, alma, citrusfélék) jelentkeznek először, utána az ásványosság veszi át a vezető szerepet. Elegáns, kiegyensúlyozott, hosszú lecsengésében a mandulás-sós aromák versenyre kelnek a citrusos gyümölcsösséggel és a legeslegvégén még visszaintegetnek a fehér virágok is.

Öreghegy Olaszrizling 2022

Tündérien légies szerkezet. Csupa kellem, könnyedség és báj. Illatban és ízben is a citrusféléké a főszerep. Sós citromtorta joghurttal. A mandula kesernyéje, mint a fajtajelleg szemaforja, fel-fel villan a korty közepe táján, de végül a sós-citrusos aromák légies könnyedsége mindent felülír. A legvitálisabb, legfiatalabb, legrakoncátlanabb a sorban. És éppen ezért nagyon szerethető.

Fotók: gusto.hu